Окончателно: Д-р Милатович осъди прокуратурата на 40 000 лв. за скандала “бебето във фризера”

Публикувано на пн, 15 Юли 2019
2134 четения

Д-р Михаил Милатович от Г. Оряховица осъди окончателно прокуратурата да му плати 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди заради скандалния случай от 2010 г., станал известен като “бебето във фризера”. Лекарят, който в момента е началник на Акушеро-гинекологичното отделение в горнооряховската болница, спечели делото на две инстанции. През юли то приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

През 2010 г. д-р Милатович и трима негови колеги бяха задържани, че са оставили недоносено бебе да умре, а тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов огласи за случая от трибуната на парламента от специални разузнавателни средства. Срещу лекарите така и не бяха повдигнати обвинения, тъй като се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за убийство, но едва през 2013 г. прокуратурата прекрати разследването. След това д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Разследването срещу лекарите д-р Стефан Лазаров, д-р Катя Гецова, д-р Михаил Милатович и д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-ра гестационна седмица в болницата в Г. Оряховица. След по-малко от месец петорна експертиза показа, че лекарите нямат вина и бебето е било родено мъртво, но прокуратурата назначи нова експертиза с 9 вещи лица за по-пълно заключение. То се проточи година и половина, а от лятото на 2012 г. до пролетта на 2013 г. се чакаше само подпис на един от експертите и в крайна сметка заключението беше същото, а разследването беше прекратено.

Златина ДИМИТРОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново