Около 75% от бъдещите военни в България ще се обучават в НВУ

Публикувано на вт, 31 ян. 2023
311 четения

Около 75% от всички, желаещи да станат част от Българската армия ще се обучават в НВУ „Васил Левски“ във В. Търново. Във висшето военно училище в старата столица за прием през предстоящата учебна 2023/2024 година са обявени 384 места за курсанти в редовна форма на обучение и още 40 в задочна форма, по 15 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Най-голям брой от тях са за „Мотопехотни и танкови войски” (78 места), „Полева артилерия” (65 места), „Материални ресурси, придвижване и транспорт” (55 места), „Противовъздушна отбрана на войските” (26 места), „Танкова и автомобилна техника” (25 места), „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (23 места) и др., съобщиха от Военния университет. Висшето учебно заведение предлага и 12 бакалавърски програми за студенти, кандидатстването за които ще тече паралелно с горепосочените. Към момента в НВУ се обучават 724 курсанти.
„Прави впечатление, че приемът за университета е завишен с 40%, което е голяма отговорност към нас“, подчерта бриг. ген. Иван Маламов, началник на НВУ. „Това отново потвърждава значимостта на нашата институция и отговорността, която стои пред нас“, добави той. Началникът на висшето учебно заведение отново изрази и притеснението си, че много от кандидатстващите са негодни, като при около 30% от тях това е по медицински причини, а при около 15% – поради неграмотност.
В НВУ предстои да бъдат проведени 2 приемни кампании за кандидатстване за висше военно образование. Първата е за ранен прием, която стартира на 3 януари и ще приключи на 19 април със заседание на приемната комисия, а втората – за редовен прием, която предстои да се проведе до 7 юли. Документи за кандидатстване ще се приемат до 30 март във всички Военни окръжия в страната, както и в сградите на университета във В. Търново и подразделението му в Шумен. Желаещите да станат част от Българската армия ще трябва да положат редица изпити – общообразователен тест, писмен тест по западен език, изпит по физическа годност, психологическа оценка и медицинско освидетелстване. Тези за ранен прием ще бъдат провеждани от 6 март до 9 април във В. Търново, София, Пловдив, Ст. Загора, Монтана, Сливен и Шумен, а медицинското освидетелстване ще се осъществява от 23 януари до 11 април във ВМА-София, посочи полк. Николай Урумов, зам.-началник по учебната и научната част на НВУ “Васил Левски”. Той добави, че в момента екип от вуза разработва програмен продукт за прием на документи онлайн. Продължава изпълнението на 2 национални проекта за дигитализиране и модернизиране на висшето образование, които НВУ реализира заедно със Софийския и Югозападния университет. Във връзка с тях вече стартира работата по 6 магистърски програми за дистанционно обучение, както и бе създаден софтуер и хардуерно оборудване за дигитализиране на библиотечните ресурси на НВУ. Изцяло е обновен Кариерният център, който предстои да бъде пуснат отново в експлоатация и в онлайн среда.
„Ние се опитваме да подготвяме елита не само на армията, но и на държавата“, подчерта бриг. ген. Маламов, който допълни, че според направено изследване, близо 20% от младите хора в България нито учат, нито работят. „Не е нужно да ходите в чужбина, елате при нас. Можем да ви осигурим кариера. Вие ще получите 5 години безплатно образование и 10-годишен договор. Така можете спокойно да планирате следващите 15 години от вашия живот, а след това да изградите кариера в Армията до пенсионна възраст“, обърна се към младите хора началникът на НВУ. Той посочи, че стипендиите на курсантите вече са от 260лв. до 300 лв., плюс стипендии за отличен успех, с които сумата може да достигне до 400 лв. на месец.
За периода на обучение курсантите във висшите военни училища са на пълна държавна издръжка. Те придобиват висше образование за образователно-квалификационна степен „бакалавър” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на обучение на курсантите за всички военни специализации е пет години, а учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). По време на обучението курсантите имат право на безплатни общежития, столово хранене и служебно облекло.
Миналата година в НВУ започна обучението и на български граждани, избрали доброволната служба. Тогава бяха приети 124 резервисти, от които 103-ма успешно завършиха обучението си през месец юни. Сега върви обучението на втория випуск резервисти, в момента в район В. Търново се обучават 67 български граждани, а в район Шумен – 27. Обучението е шест месеца и започва с начална военна подготовка, продължава със специална военна подготовка за придобиване на квалификация „Автоматчик“ за район В. Търново и квалификация „Номер от разчет“ за район Шумен.
Бриг. ген. Маламов също така сподели, че е отправена покана към президента на България Румен Радев да изнесе лекция за саможертвата в името на велика кауза. Идеята е тя бъде част от поредица, в която на курсантите и студентите в НВУ ще гостуват значими за държавата хора.
НВУ „Васил Левски“ продължава да се представя пред обществеността с различни инициативи.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново