Огромно сметище расте под Балдуиновата кула

Публикувано на пн, 7 Дек. 2015
581 четения

Незаконното сметище под Балдуиновата кула приема застрашителни размери.

60 хил. лв. годишно от бюджета на Община Велико Търново отиват за почистването на незаконни сметища, съобщи за “Янтра ДНЕС” главният еколог Зорница Кънчева-Миладинова. В сумата влизат и парите, с които се поема извозването на събраните боклуци по националната кампания “Да почистим България за един ден”. Парите са на великотърновци от дължимата от тях към общинската хазна такса битови отпадъци.
Проблемът с незаконните сметища е неуправляем, особено в местността Френк хисар под Балдуиновата кула в старата столица. “Районът там е проблемен от години. Непрестанно изхвърлят всевъзможни боклуци, включително и строителни отпадъци, старо обзавеждане, битова смет. Имаме един глобен, но проблемът е, че нарушенията са основно нощем и не можем да хванем извършителите, за да ги глобим”, коментира Зорница Кънчева.
Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че действително зелените площи под Балдуиновата кула са заринати от боклуци, а незаконното сметище расте непрекъснато.
“Нямаме финансовата възможност да го почистваме всеки месец. Изриваме боклуците веднъж в годината през пролетта. Такива сметища има и на изхода на Велико Търново към Самоводене, по пътя за Шемшево и на още много места в общината”, посочи Зорница Кънчева.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново