Въвеждат нови правила за разходка на кучета във Велико Търново

Публикувано на вт, 20 Авг. 2019
4568 четения

За първи път във Велико Търново ще бъдат регламентирани часовете за разходка на домашните любимци в специално обособените кучешки ограждения, а такива в града има в парк “Дружба” и “Колю Фичето”. Целта е да се осигури спокойствието на живеещите в района. Това са част от промените, заложени в Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране на правилата за отглеждане на домашните любимци на територията на общината.
Според новите правила на обособените места за разхождане на четириногите любимци, гражданите са длъжни да предприемат мерки животните да не нарушават почивката и спокойствието на живеещите в района за времето от 22,00 до 7,00 ч. и от 14,00 до 16,00 ч. Преминаването с домашните кучета по алеите на градските паркове и градини ще е разрешено само ако са на повод с дължина до 2 м. Забранява се на малолетни лица да водят на обществени места агресивни кучета, както и едри и гигантски породи. За едра порода се приемат кучетата с тегло от 25 до 45 кг, а за гигантска – над 45 кг. В наредбата се създава нова точка, която забранява оставянето на кучета в моторни превозни средства по начин, застрашаващ живота и здравето на животните. Също така при разходки собствениците вече ще могат да представят копие от регистрационните документи и от паспорта на кучето, вместо да носят в себе си оригиналите, каквато е практиката в момента.
Промените са по искане на инициативен комитет с председател инж. М. Петрова.
“През последните години във Велико Търново се обособи голяма общност от притежатели на кучета – компаньони. Все повече граждани осиновяват кучета и подхождат отговорно към тяхното отглеждане. Това ни дава увереност, че искането е основателно”, е записано в предложението до местния парламент, което ще бъде гласувано на предстоящата сесия.
Предложените промени бяха публикувани за обществено обсъждане на страницата на Общината. В местната администрация е постъпило само едно възражение от Христо Момински, който не е съгласен животните да се придвижват през парковете. Като причина е посочил, че преминаването на кучета през парка, макар и на повод, е предпоставка за бъдещи инциденти. Възражението е отхвърлено, тъй като предложените промени в наредбата не противоречат на Закона за ветеринаромедицинската дейност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново