Обявиха вековно дърво в региона за защитено

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
239 четения

Вековно дърво в областта е обявено за защитено със заповед на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Дървото е от вида сребролистна липа (Tilia tomentosa) и е на приблизителна възраст 120 г. Намира се в землището на село Царски извор в община Стражица. Високо е около 18 м и е с обиколка на стъблото 2,70 м. Обявено е за защитено по предложение на кмета на селото.
Екоминистърът е обявил за защитени общо девет вековни дървета. Освен това в Царски извор, с този статут са и три дървета от вида източен чинар (Platanus orientalis). Две от тях са в землището на град Асеновград и са на приблизителна възраст 200 г., с височина около 19 м и обиколка на стъблата над 5,10 м. Предложението за обявяването им за защитени е на Община Асеновград. Дървото в землището на село Свирачи, община Ивайловград, област Хасково, е на приблизителна възраст 180 г., с височина около 18 м, обиколка на стъблото 5,13 м. То е предложено от частно лице.
В заповедта на министъра е включено и вековно дърво от вида цер (Quercus cerris) в землището на село Малко Брягово, община Маджарово, област Хасково. То е на приблизителна възраст 290 г., с височина 14 м и обиколка на стъблото 2,93 м. Вековно дърво от вида обикновен бук (Fagus sylvatica) е обявено за защитено по предложение на Държавно горско стопанство – Троян. То е на приблизителна възраст 250 г., с височина около 22 м и обиколка на стъблото 3,20 м. Намира се в землището на село Бели Осъм, община Троян.
В землището на село Козаревец, община Стара Загора, по предложение на кметския наместник е обявено вековно дърво от вида летен дъб (Quercus robur), на приблизителна възраст 200 г., с височина около 25 м и обиколка на стъблото 3,60 м.
Защитени са и две вековни дървета, които са на възраст над 100 г. и се намират в землището на село Черни Осъм, община Троян. Едното е от вида планински ясен (Fraxinus excelsior), с височина около 30 м и обиколка на стъблото 3,40 м, а другото е от вида явор (Acer pseudoplatanus), с височина около 26 м и обиколка на стъблото 4,00 м.
С обявяването на деветте дървета за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново