Избраха символа на поклонническия поход, посветен на св. Иван Рилски

Публикувано на вт, 12 Мар. 2019
262 четения

Станислав Райчев е носителят на голямата награда в националия конкурс „Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир”. Неговата рисунка беше избрана за лого на инициативата – стилизиран дъбов лист с вписан в него православен кръст. Организаторите са се спрели на него, защото е натоварено с много символика, изчистено е и подходящо да маркира маршрута, по който ще премине походa.  Имената на всички отличени бяха обявени от организаторите на събитието – председателят проф. Пламен Павлов, Евгени Коев и Паскал Пиперков.

По регламент предварително бяха определени три раздела – за изобразително изкуство, литература и фотография. Имаше обособени и три възрастови групи (първа група – до 18 г., втора – от 15 до 18 г. и трета група – над 18 г.) В надпреварата, която се проведе в периода 1 ноември – 14 февруари са се включили 47 участника от 12 града. Най-младият от тях е 9-годишният Виктор Калицов от В. Търново, а най-възрастният – Николинка Стоянова от Г. Оряховица, която е на 72 г. Групово участие са взели 8 деца, ученици от Българското училище за роден език в Будапеща, които са изпратили конкурсни творби в трите категории.

В раздел „Литература“ отличените са Венцислав Благоев от Перник, Виктория Катона от училището в Будапеща, Веска Филипова от В. Търново и Вълко Вълчев от Пловдив. В раздел „Фотография“  – Анита Димитрова от София и Петер Варади от училището в Будапеща. В раздел „Изобразително изкуство“ – Даниел Недялков от училището в Будапеща, Виктор Калицов от В. Търново, Евгени Серафимов от Кюстендил и Пламен Михайлов от София. Допълнителни награди ще получат Илиян Хаджиев, Николинка Стоянова, Иван Йорданов, Марта Хараламбиева, Мирела Петрова и Албена Момчилова.

Поклонническият пешеходен поход „Светият път” ще бъде официално открит на 1 юли тази година с тържествена света литургия в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” във В. Търново. Той ще продължи през целия месец юли, като ще премине по маршрут, максимално близък до автентичния път на монашеската процесия от 1469 г. Целият път е с дължина около 570 км, като на ден е планирано да се изминават по 15 – 28 км.

Историкът проф. Пламен Павлов припомни, че мощите на Св. Йоан Рилски са се съхранявали в Търново от 1195 до 1469 г. В периода до 1393 г. те са се намирали в нарочно изградена църква на крепостта „Трапезица“, като впоследствие около храма е изграден  манастирски комплекс. След 1393 г. мощите са преместени в църквата „Св. Никола“. До 70-те години на 20 век там все още се съхранява частица от тях, но по мистериозен начин изчезва. От 2009 г. в Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” е донесена нова частичка от мощите на светеца, която и до ден днешен се намира там.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново