Общинският съвет в Лясковец отмени забраната за пазара в село Джулюница

Публикувано на ср, 8 сеп. 2021
7634 четения

Общинският съвет в Лясковец отмени забраната за провеждането на пазара в село Джулюница, която беше наложена за срок три месеца, т. е. до 30 ноември. Решението за временното ограничение беше взето на заседание на Общинския кризисен щаб заради препоръката на областния управител да се отложат публичните изяви и масови събирания през септември предвид нарастващия брой заразени с Covid-19 в региона. Това обаче предизвика недоволство в социалната мрежа сред земеделксите производители и посетителите на пазара, и доведе до провеждането на извънредно заседание на Общинския съвет в Лясковец, което се проведе във вторник. На него съветниците гласуваха за отмяна на точка 2 от заповедта на кмета на Общината д-р Ивелина Гецова от 27 август, предвиждаща преустановяването на пазара за срок от три месеца.

„Основание за това ни даде чл. 45, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, защото считаме, че горепосочената заповед противоречи на нашето Решение ? 172/29.10.2020 г., с което дадохме съгласие за провеждането на пазара при определени условия. Част от мотивите ни бяха, че с текстовете на точка 18 от последната си заповед, влязла в сила от днес, министърът на здравеопазването не е забранил провеждането на пазари и тържища, а единствено е указал противоепидемичните мерки, които трябва да се предприемат при функционирането им”, посочи общинският съветник Тодор Тодоров.

Съгласно заповедта на здравното минситерство за временните противоепидемични мерки в страната, които са в сила от 07.09.2021 г. до 31.10.2021 г., на всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м, и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Весела БАЙЧЕВА

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново