Общината решава дали да има светофари на ул. “Краков”

Публикувано на пн, 4 Февр. 2019
1459 четения

Община В. Търново ще реши дали движението по ул. “Краков”, в района на новия хипермаркет, ще бъде регулирано със светофарна уредба, или не. Това стана ясно след заседанието на експертната комисия по Териториално-селищно устройство миналата седмица. На него бе обсъден проектът на “Кауфланд” за пускане в експлоатация на светофарите в района на магазина, който предстои да бъде открит след няколко седмици. Устройствата са заложени в общото разрешително за строеж на търговския обект и са съгласувани с КАТ. На заседанието е присъствал и представител на “Пътна полиция”, като членовете на комисията са обсъдили вариантите и възможните рискове от пускането на светофарните уредби. Решението на комисията ще бъде представено на кмета на Общината инж. Даниел Панов и на фирмата инвеститор.
“Самото пускане в експлоатация на устройствата ще мине първо през експертна комисия, като преди това ще направим ново преброяване в пиковите часове на преминаващите автомобили. Ще тестваме също и заложеното време на светофара, за да видим дали пускането му ще затруднява движението, тъй като това е основна пътна артерия. Ако установим, че не пречи на трафика, ще бъде пуснат. Но ако се окаже, че светофарът създава сериозен проблем за движението, няма да бъде въведен в експлоатация”, заяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев.
Той уточни още, че няма да допуснат компромис относно техническите изисквания на устройствата. В момента те са монтирани на старите стълбове за осветление, което според него е недопустимо и не отговаря на нормативните изисквания. Самите светофари ще бъдат изградени за сметка на “Кауфланд”, след което ще бъдат предадени на Община В. Търново, която е собственик на пътя.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново