Обръщение на Инициативен общонароден комитет “АСЕНЕВЦИ” към великотърновци

Публикувано на чт, 24 Окт. 2019
1110 четения

Уважаеми съграждани,
горди и достойни потомци на Асеневци, излезте и гласувайте.
Гласувайте за дръзките и смелите, за тези, които са възприели към тяхната програма и нашата!
Гласувайте за тези, които приемат да сбъднат вашите мечти!
Гласувайте за себе си!
Марин Павлов, председател на ИОК “АСЕНЕВЦИ”

Цели и програма на ИОК “Асеневци”

1. Позлатяване на кубетата на хълма Царевец – пантеон на Величието и славата на България.
На 26 октомври (Димитровден) 1185 г. великите царствени братя Асен и Петър след добра подготовка и предварителна организация обявяват въстание против 200-годишното византийско робство. Ръцете, които преди са държали ралото и сърпа, сега хващат копието и меча. Довчерашните роби след 26 октомври са въстаници и свободни хора. Победа! Довчерашните овчари и жетвари вече са десятници, сотници в новата българска армия. Въстанието бързо покрива цялата българска територия. Напред са Петър с иконата на св. Димитър, до него е Асен с ръка на меча – български водачи, стратези, дипломати – български гении.
България отново е на картата на Европа. Всички вече се съобразяват какво се казва от столицата на България. Византия отстъпва. Царевец – хълм на величието и славата, хълм на нашето величие и слава великотърновци. Ето защо искаме да позлатим тези два купола, построени от нашите бащи и деди. Да завършим тяхното дело. Да направим така, че Царевец да стане по-царствен и по-величествен за всички българи и за идните поколения.

2. Изграждане на монумент паметник на Ивайло – народен водач и цар на българите, ситуиран на хълма Света гора. Издига се от нищо, повежда народа и той тръгва след него. Паметник на Ивайло не може да бъде издигнат на друго място в България. Кой от нас, момчетата, не си е казвал – “Аз като стана цар ще направя….”. Не всички успяхме, но Ивайло заслужава да има паметник.

3. Построяване на уникален закрит мост “Асеневци” на р. Янтра. Ние искаме да оставим и нещо от нас без пряко да е свързано с миналото. За да говорят и пишат за нас – всички ще участваме. Някои ще останат на работа на моста – около 80 човека. Други ще бъдат на някое от кафенетата на моста, разказвайки колко трудно е било. Гостите на града ще минават по него и ще се възхищават на величествения Търновград. Ул. “Гурко” ще стане друга. Ще се промени пътникопотокът и туристическият поток. Всички ще минават и ще посещават галерията – това наше богатство, ще отдават почит на великите Асеневци, ще изказват и уважение на всички нас. Този мост ще прехвърли нашия град на двата бряга на Янтра. Той ще стане ново емблематично място на великотърновци. Ние, всички можем да го построим, а след това ще минем по него – горди, че сме сбъднали мечтата си, защото човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.
4. Изготвяне на предложения за определяне на дата за официален празник – Ден на Втората българска държава. То е внесено в Общинския съвет на 07.09.2019 г. с копие до кмета. Уви той не намери време да изпълни искането да го внесе в ОбС. Тук е мястото да подчертаем, че не става въпрос за противопоставяне на двете дати – 22 март и 26 октомври. Те по същество са различни. Ние предлагаме 22 март да остане празник на града, както е било до сега. Тази дата не може да се привърже към никое друго историческо събитие, включително и към битката при Клокотница през 1230 г. Но няма как тази дата да стане празник на Втората българска държава и на цяла България. 26 октомври – Димитровден, е най-безспорната историческа дата, тъй като през 1185 г. също не е имало нов и стар стил. Тази дата е важна не само за нас, уважаеми великотърновци. Тя е важна за цяла България и за Европа. Да издигнеш от 200-годишно робство една държава, да победиш най-силната империя без помощ отвън, това е епохална победа, победа на българския гений. Тази дата по значение е равностойна с 3 март. Ето за това ние искаме 26 октомври да се празнува от цяла България. По наши анализи на парада на 26 октомври във В. Търново ще присъстват не по-малко от 200-250 хиляди човека – ученици, студенти, възрастни. 26 октомври заслужава да бъде официален национален празник на Втората българска държава и на България. Това е незаслужено неотбелязана дата в нашата история.

5. Осигуряване на средства за заснимане на исторически, документални и игрални филми за Втората българска държава. Ние считаме, че ще осигурим необходимите средства за продукциите. Това да стане национална кауза както за Първата, така и за Третата българска държава. Предвиждаме създаването на 45-50 серии по 45 минути, за да може историята на България да оживее на екрана и да остане за поколенията.

доц. д-р Николай Кънев,
зам.-председател
на ИОК по научната част
Важно е ние, великотърновци, да пазим историческата и археологическа истина. Това е една от основните задачи на нашия комитет.

инж. Лъчезар Митев, зам.-председател на ИОК по инженерната и научната част
Обектите, които ИОК ще изгради, са уникални, затова трябва да подходим с огромна отговорност към изграждането им.

 

проф. д-р. Симеон
Захариев, член на УС
Българските православни традиции са едно от нещата, които са ни съхранили като народ, затова е важно те да са умело вплетени в обектите, които ще изградим.

Петър Стефанов,
бизнесмен, член на УС
Реализирането на целите и идеите на ИОК “Асеневци” ще превърне В. Търново в още по-притегателно място за туристите от страната и чужбина.

проф. д-р Иван Марков,
председател на
Контролния съвет
Постоянният контрол на дейността е гаранция за добрата работа на комитета.

 

Антони Иванов, банкер, член на Контролния съвет
Прецизното банкиране на средствата, с които ще оперираме, е в основата на икономичното им изразходване.

 

инж. Христо Христов,
ръководител на
проектантско
бюро в Русе,
член на Контролния съвет
Аз като стопански ръководител с опит ще контролирам строително-монтажните работи.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново