Обмислят облекчения за паркиране за собствениците на електромобили

Публикувано на пн, 26 апр. 2021
342 четения

Собствениците на електромобили да могат да спират до 2 часа безплатно в зоните за платено паркиране във В. Търново предлагат от кметството. Предложението е качено на сайта на Общината за обществено обсъждане. Мотивите са, че притежателите на електрически автомобили са заявили желание относно ползването на облекчения, съобразно въведените мерки с Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност в Република България.
Към настоящия момент Великотърновският общински съвет е предприел действия в изпълнение на българските и европейските нормативни и стратегически документи, като е предвидил, че електрическите автомобили, както и електрическите превозни средства, категории L5e, L6e и L7e, са освободени от данък. Следващата мярка за насърчаване на употребата на ековозилата е да се осигури възможност за безплатно спиране в зоните за платено паркиране. За да се възползват от тази възможност, собствениците на електромобили трябва да подадат заявление в Общината, за да получат стикер, с който да удостоверяват пред контрольорите правото си да паркират безплатно в рамките на 2 часа. При подаване на заявлението трябва да бъде представено копие от регистрационния талон и документ за сключена “Гражданска отговорност”. От тази възможност могат да се възползват само хората, чиито коли са изцяло с електрическо захранване и нямат двигател с вътрешно горене.
Заинтересованите могат да правят предложения и да изразят своите становища по темата в 30-дневен срок от публикуване на проекта, качен на сайта на Общината. След изтичането на този срок предложението ще бъде внесено за обсъждане в постоянната Комисия по устройство на територията, транспорт и паркиране и ще бъде гласувано от ОбС.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново