Облагородяват терена около лечебната чешма в Леденик

Публикувано на чт, 9 май 2019
205 четения

Районът около чешмата с лечебна вода в търновското село Леденик ще бъде облагороден и превърнат в парк. Изготвен е идеен проект за реализация на идеята, разказа кметът на селото Антон Кръстев. Проблемът е, че чешмата попада върху земи, които са публична държавна собственост, което изисква разрешение от Басейнова дирекция – Плевен. Затова се обмисля по-удачният вариант за изместване на тръбата с около 20 м, като по този начин ще попадне върху общински терен. След това ще се търси възможност за финансиране от ПУДООС.
Изворът в Леденик е открит при случаен сондаж преди години, а направените проучвания доказват лечебните свойства на водата, заради която хора от различни краища в областта идват, за да я ползват.
“Разполагаме с документи за направения химичен анализ на водата, доказващи лечебните ѝ свойства, които са сходни с тези в Хисаря и Вонеща вода. Обмисляме да обособим специален резервоар, в който да се събира водата, тъй като е с много малък дебит – около 900 г за минута. Така хората, които идват да си наливат вода, няма да се налага да чакат и ще могат да си сипват от резервоара. Планираме там да има пейки, за да го обособим като зона за отдих”, допълва кметът Антон Кръстев. Преди да бъде реалзиран проектът, е необходимо да се почисти коритото на намиращата се наблизо река, както и да се премахне островното отложение, тъй като при покачване на нивото на водата районът около чешмата ще бъде наводнен. За почистване на реката са осигурени около 200 000 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново