Няма мераклии за таксиджии

Публикувано на пт, 28 Сеп. 2018
1914 четения

Професията таксиметров шофьор става все по-непривлекателна и вече почти няма млади кадри, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Зад волана на жълтите коли във Велико Търново сядат основно мъже около и над 40-годишна възраст, а основните причини за отлива на желаещи са високите данъци, ненормираното работно време и стресът заради все по-натоварения трафик по улиците.
“Имаме нужда от шофьори, в момента има коли, които стоят празни, други работят само една смяна. Липсата на интерес се дължи основно на факта, че работата намаля на ниските тарифи, които не са променяни от около 5 г., както и на предложенията за международни шофьори, които са по-примамливи и много от кадрите се насочиха към тях”, заяви Чавдар Бакалов, управител на таксиметровата компания “Сити инвест”.
“През последните години значително намаляхме като брой и има коли, които стоят празни. И това се дължи на тоталното безхаберие от страна на държавата към нашия бранш. Още преди 10 г. внесохме предложения за промени в закона за автомобилните превози, които не бяха приети. Просто си пролича, че бяха защитени интересите на големите превозвачи. Много е трудно един начинаещ водач да се справи с наеми, с данъка за таксиметрова дейност. Дори някои от старите колеги напуснаха и се захванаха с друго”, заяви Светлозар Стойнов, който е представител на Сдружението на таксиметровите водачи във В. Търново. Като зам.-председател на Националната федерация на таксиметровите водачи в България, той бе сред инициаторите на законодателните промени. Стойнов е категоричен, че държавата спешно трябва да се намеси, за да има ясни и справедливи условия на труд.
Освен условията на труд таксиметровите шофьори се оплакват и от заемането на стоянките. “Все по-често таксиметровите шофьори не можем да използваме пиаците заради спрели на тях частни автомобили. На Кооперативния пазар, на Битака, в кв. “Бузлуджа”, на обръщалото на Картала няма къде да спреш. Обаждаме се на 112, но ефект няма”, каза още Светлозар Стойнов. Допълнителни затруднения за таксиметровите шофьори създава и въведеният м.г. в Община Велико Търново данък за таксиметрова дейност в размер на 500 лв., който е един от най-високите в страната. Освен него шофьорите плащат допълнително за стоянка и стикери, с което сумата набъбва до над 600 лв. Повечето шофьори са категорични, че данъкът е крайно несправедлив, защото по никакъв начин не е обвързан с оборота на таксито и често колите не работят през цялата година, но въпреки това плащат пълния размер на налога.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново