НВУ предлага единствен у нас специалността „Защита от опасни вещества и лъчения“

Публикувано на вт, 10 ян. 2023
285 четения

„Защита от опасни вещества и лъчения“ е една от най-новите магистърски програми на Националния военен университет „Васил Левски“. Автори на магистратурата са доц. д-р Николай Долчинков и полк. д-р Николай Пъдарев, преподаватели в катедра „Защита на населението и инфраструктурата“ на факултет „Сигурност и отбрана“. На този етап Военният университет е единственото висше училище у нас, което предлага тази програма.
„Започнахме да разработваме програмата с идеята да предложим на нашите курсанти и студенти доста по-сериозна и професионална информация за действието на опасните вещества и лъчения, както и за мерките, които можем да вземем, за да се предпазим от тяхното влияние. Тези, които изберат да завършат магистратурата, ще изучават химичните, органичните и токсичните вещества, с които някои големи предприятия боравят, с газовете, разпространени в производството, а и с опасните химикали, които ние понякога от незнание, понякога от безразсъдство, пускаме в природата“, обяснява доц. д-р Николай Долчинков. И уточнява, че токсични за околната среда са и батериите, които изхвърляме на необозначени места, и уредите като хладилници и климатици, а също пластмасата и полиетиленовите торбички.
Засега магистърската програма се изучава само задочно, но след време обучаемите ще могат да я завършват и дистанционно. Обучението е три или четири семестъра и продължителността зависи от това кое научно направление са завършили бакалаврите. Тези, които са бакалаври в направление „Технически науки“, учат три семестъра, всички останалите – четири. За тях в програмата са включени и учебни дисциплини като химия, физика и математика.
„Базови са знанията, които даваме, но без тях не може. А и в програмата сме заложили часове, в които магистрите учат как се разработват компютърни симулации на аварии, как да прогнозират развитието на ситуацията според метеорологичните промени, според човешкия фактор, инфраструктурата, географското разположение на района, наличието на химически предприятия и много други фактори. В програмата има часове за обработване на данни, писане на научни статии, запознаване с наукометрията“, обяснява доц. Долчинков. И уточнява, че е много вероятно обучаемите да провеждат задължителния си учебен стаж в АЕЦ „Козлодуй“.
Всички, които изберат тази магистратура, ще завършват с дипломна работа. Идеята на авторите на програмата е, че така обучаемите ще могат още докато учат, да откриват и избират темите, които ги интересуват и това ще им помага в професионалното развитие.
А то е в държавни, общински и частни предприятия, които боравят с опасни химически вещества и лъчения. Това са и кадрите, които могат да отговарят за правилната техническа експлоатация на медицинската техника.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново