Новият брой на алманаха “Света гора” е посветен на 830 г. от въстанието на Асеневци

Публикувано на ср, 16 Дек. 2015
321 четения

Новият 13-и брой на алманаха за литература, наука и изкуство “Света гора” е посветен на 830 г. от въстанието на братята Петър и Асен. Премиерата на сборника, дело на издателство “Фабер”, е тази вечер от 17,30 ч. в Народна библиотека “П. Р. Славейков”. Изданието е с нова визия, а автор на корицата е художникът Едо Циротин.
Знаковата годишнина е отбелязана с две статии. Едната е на Иван Лазаров и Пламен Павлов – “Петър Асен – братята освободители”. За Паметника на победите в старата столица, по-известен като “Майка България”, материал е подготвила Тянка Минчева.
Сборникът е с впечатляващ обем от 542 страници. Творенията са в няколко традиционни рубрики. В книжното тяло има две цветни коли с картини на художниците Васил Василев, Славчо Славчев, Стефан Лютаков, Красимир Русев, Константин Райчев, Едо Циротин, Ирена Янкова, Марияна Крумова, Янко Янков. Другият акцент на изданието е поколението писатели, свързано с ВТУ от края на 70-те и 80-те години на ХХ век.
В рубрика “Поезия” са събрани стиховете на Светлана Рашкова, Пламен Павлов, Стефан Жечев, Крум Филипов, Първолета Маджарска, а в превод – на Ф. С. Фицджералд и Мишел Бютор. В подрубриката “Антология “Света гора” са представени Юрий Лучев, Николай Милчев, Красимир Чернев, Любомир Йорданов, Павлина Панова и Евгения Маринова. Разкази от поета Янислав Янков, Сава Василев, есеистичната проза “The End” от Владимир Шумелов, откъси от “Невидимият живот на господин Г.” на Петър Денчев, романът “Преживяванията, прелюбодействата и паденията на Гъливер” на  Иван Серафимов са в рубриката “Проза”. Там е и повестта “Леон, ученикът на вълшебника” на писателя от Босна и Херцеговина Жарко Миленич.
Алманахът излиза от 1997 г. като издание на Сдружението на литературните дейци “Света гора” във В. Търново, а от 2009 г. е издание и орган на Националното общество за литература и изкуство “Формула 6”.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново