Нови правила за употребата на еднократни пластмасови продукти

Публикувано на пт, 13 ян. 2023
536 четения

Бизнес операторите, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки и готови ястия, са длъжни да прилагат мерки за намаляване на тяхното потребление. Това информират от Регионалната екоинспекция във Велико Търново във връзка с влизане в сила от 01.01.2023 г. на чл.4 от Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Това засяга заведенията за обществено хранене, използващи пластмасови чаши и съдове за храна за консумация на място и за разносна търговия; продавачи на напитки и храни, готови за непосредствена консумация, употребяващи пластмасови кутии; “топли витрини” в хранителни магазини.
Лицата, използващи пластмасови продукти за еднократна употреба, трябва да поставят на видно място информационна табела, предназначена за крайния потребител. Тя трябва да съдържа информация за единичната цена на пластмасовите продукти за еднократна употреба; вредното им въздействие върху околната среда, необходимостта от трайното намаляване на използването им и възможните алтернативи.
Задължението към търговците се отнася за чаши за напитки и техните капаци и капачки, съдове за храна като кутии с или без капак, използвани за съхранение на храна. Изброените пластмасови продукти за еднократна употреба се предлагат на крайните потребители задължително срещу заплащане на сума, която е нормативно определена. А тя е за не по-малко от 0,05 лв. за брой за продуктите, представляващи пластмасови чаши за напитки и техните капаци и капачки. За кутиите се заплаща не по-малко от 0,20 лв. за брой. Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва отделно от цената на съответната храна, включително напитка, в касовия бон, посочват от Регионалната екоинспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново