Нова детска площадка радва учениците от ЦСОП в Ново село

Публикувано на чт, 22 сеп. 2022
315 четения

Нова детска площадка в двора на Центъра за специална образователна подкрепа в Ново село бе открита на 20 септември. Тя включва няколко съоръжения – люлка, въртележка, клатушка и пързалка. Площадката е на стойност около 9 хил. лв. по проект на Сдружение с нестопанска цел “Промяна в поколението”, чиито председател е Цеци Демиркова. Това не е прецедент в тяхната дейност, защото площадката е десета поред, която правят в България. Организацията представлява клон на Changing a Generation, INC. със седалище в САЩ, основана през 1995 г. от Цеци Демиркова. През годините развива успешни сътрудничества с църковни институции, фирми и местни организации, споделящи визията за добруване на настоящето поколение. Организацията развива дейност в цялата страна, координирана от четирите главни центрове в София, В. Търново, Плевен и Бургас. Помощ за реализиране на проекта оказаха и хора от Християнска църква “Сион” във В. Търново, с пастор Илко Илиев и съпругата му Кристалина Илиева, посочи Мартин Коцев, директор на ЦСОП – Ново село.
Гости на събитието бяха Красимира Петкова и Аделина Николова от Регионалното управление на образованието във В. Търново, Донка Дончева, директор на Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващото образование, Деница Ценкова, директор на ЦСОП “Св. Теодосий Търновски”, колеги и партньори от ЦНСТ Севлиево и ОУ “Св. Иван Рилски” в Балван.
След откриването децата в Центъра имаха възможност да се порадват на детските съоръжения, а след това гостите разгледаха материалната база. По случай началото на новата учебна година всяко дете получи ученическа раничка, пълна с пособия за училище и лакомства.
През тази учебна година Центърът ще работи с 26 ученици от 1 до 12 клас със специални образователни потребности, посочи Коцев.
ЦСОП функционира от 1965 г., отначало като Помощно училище “Иван Вазов”за нуждите на обучението и възпитанието на деца с интелектуална недостатъчност. Първоначално в него се обучават деца от 1 до 4 клас, а от 1969 г. – до 8 клас. През 2006 г. в училището е разкрита професионална паралелка за 9 помощен клас по специалността “Хранително-вкусова промишленост”, по професията “Работник в хранително-вкусовата промишленост” – рамкова програма А. Специфичните особености и образователно-възпитателни потребности на учениците налагат гъвкава училищна политика, нови измерения и иновативни подходи в педагогическата работа. За да отговори на съвременните образователни изисквания за осигуряване на равен достъп на образование на детето с комбинирани нарушения, от учебна 2011/ 2012 г. училището предлага нова образователно-възпитателна услуга под формата на изнесени паралелки. От 1 септември 2017 г. ПУ “Иван Вазов” в Ново село се преобразува в ЦСОП. Децата в Центъра получават подкрепа от логопед, психолог, арт терапевт. Учениците не само се обучават, но и нощуват в сградата, като за тях се полагат денонощни грижи от екип от 15 души, каза Коцев.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново