Носителят на наградата “Меч на Асеневци” – акад. Пламен Карталов, стана на 75 години

Публикувано на ср, 20 сеп. 2023
128 четения

Първият носител на приза “Меч на Асеневци” – акад. Пламен Карталов, отпразнува 75-ия си юбилей в Софийската опера и балет, на която той е директор почти три десетилетия. На тържеството присъства и Марин Павлов, председател на Управителния съвет на Общонароден комитет “Асеневци” – В. Търново, който учреди наградата за българи и чужденци с особени заслуги за реализиране на програмата на комитета и към България. Великотърновецът от името на своите съграждани поздрави рожденика с кратко слово, в което подчерта неговия принос за доближаването на оперното изкуство до широката общественост чрез извеждането му от театралните салони. В отговор акад. Карталов заяви, че В. Търново е един от най-любимите му градове, въпреки че е обиколил света и е видял много населени места. “Вдигайки “Меча на Асеневци”, той благодари на всички великотърновци за това, че е удостоен с тази значима награда, натоварена с много история и символика”, разказа Павлов.
На тържеството в Софийската опера и балет освен целия творчески колектив присъства премиерът акад. Николай Денков, който също подчерта значимия принос на юбиляра за доближаването на оперното изкуство до народа, Еделина Кънева, директор на Музикалния театър в София, ген.-майор Тодор Дочев, началник-ректор на Военната академия “Г. С. Раковски” в столицата, Иван Гранитски, писател и издател, представители на Светия синод, Столична община, депутати, председатали на творчески съюзи, артисти, представители на български театри и др., разказа още Павлов.
Акад. Карталов е носител на наградата “Меч на Асеневци”, връчена му на 26 октомври 2022 г. от проф. д-р Димитър Димитров, тогавашен зам.-ректор и настоящ ректор на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Припомняме, че тогава с приза беше отличена и проф. д-р Ива Христова – лекар, представител на българските медици, спасили хиляди животи и директор на Националния център за заразни и паразитни болести.
Наградата “Меч на Асеневци” е учредена от Общонароден комитет “Асеневци” – Велико Търново, а решението за връчването ѝ е взето през 2020 г. от Управителния съвет. Мечовете са изработени от екип под ръководството на доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей към БАН, по проучени образи от времето на Второто българско царство, като е постигнато сходство от над 96 % с тогавашните”, отбеляза Павлов. По-старите великотърновци помнят, че през 1985 г. Карталов водеше екипа за отпразнуване на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. Той е и първият, поставил началото на оперните спектакли на Царевец, добави той.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново