НОИ във Велико Търново изпрати 2793 писма до бъдещи пенсионери

Публикувано на пн, 19 юни 2017
2807 четения

Уведомленията целят улесняване на пенсионното производство

За първи път Териториалното поделение на НОИ във Велико Търното изпрати 2793 писма до бъдещи пенсионери в областта, които навършват необходимата пенсионна възраст през 2018 г., като за България се очакват уведомленията да бъдат над 83 000, съобщи директорката Петя Йорданова. Това припомняне вече е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване и всяка година хората, които навършват годините за пенсия през следващата година, ще се уведомяват по този начин. Става въпрос за условията на трета категория труд и касае жените, родени от 1 януари до 31 октомври 1957 г., а мъжете – от 1 януари до 30 ноември 1954 г. През следваща година изискванията за пенсионерите са да имат навършени за жените – 61, 2 г. възраст и 35,6 г. стаж, а за мъжете – 64,1 г. и 38,6 г. осигурителен стаж. От тази група са изключени тези, които са използвали правото си за ранно пенсиониране – било по чл. 68, т. А – една година до навършване на възрастта за пенсиониране, или ранното пенсиониране е било по първа и втора категория труд. Хората с инвалидни пенсии също ще получат такива писма. По справка на НОИ, Великотърновска област е на седмо място в страната по брой хора, които догодина навършват пенсионна възраст.
Директорката на ТП на НОИ разясни и какви са мотивите за тези писмени уведомления. През последните години стана ясно, че все по-трудно става пенсионното производство. Все още работим със стажове и доходи дори от 60-те години на миналия век. Има много нередовни заверки в трудовите книжки, има и загубени от тях и хората не си подготвят предварително документите, каза Йорданова. И в краткия период от 2 месеца, в който имат право да подадат тези документи, те не могат да се справят с набавяне на документацията. Много от тях идват и декларират, че ще се пенсионират и обещават да набавят документите. Но после не могат да ги съберат, затова върви едно тромаво и тежко пенсионно производство, което забавя отпускането на пенсиите. В същото време хората не са осигурени здравно за периода, през който пенсията не е отпусната. Проблемът е, че ако в двумесечен срок от датата, на която човек е придобил право на пенсия, той подаде заявление и представи необходимите документи, пенсията ще бъде отпусната от датата на придобиване на правото. Ако човек пропусне този срок и по-късно представи документите, то пенсията ще бъде отпусната от датата на заявлението. Затова призоваваме бъдещите пенсионери да си огледат стажа, ако има пропуски, да търсят работодателите си.

Изпращането на уведомителните писма не означава пенсия,
ако няма пълен стаж

Затова е излишно хората да подават уведомление за пенсиониране, подчерта директорката на ТП на НОИ. Но при липсващ стаж до 5 години, той може да се закупи. За 2017 г. месечната вноска е 86,48 лв., но догодина ще бъде повече, тъй като е предвидено нарастване с един процентен пункт на размера на осигурителната вноска. Но всеки може да получи ПИК – персонален идентификационен код, от всяко териториално поделение на НОИ, с който да ползва индивидуалните услуги на сайта на Осигурителния институт. Една от възможностите е да се изчисли прогнозният размер на пенсията.
Има случаи, когато липсва стаж, а след това предприятието е закрито. При такива случаи кандидат-пенсионерите трябва да се поинтересуват къде са съхранени документите на това предприятие. Ако имат трудности, нека дойдат при нас, ще кажем дали са съхранени в териториалното поделение. Като се наложи, се свързваме и с колеги от други териториални поделения, стараем се да помагаме на хората, коментира Йорданова. По думите ѝ обаче има загубени документи на предприятия и фирми, които са закрити. Намерени са дори ведомости по мазета и тавани, съхранявани на добра воля от бивши счетоводители. Има еднолични търговци, които са заминали за чужбина, а не са предали документацията в НОИ, и техни работници сега страдат, че не могат да се пенсионират заради липсващ трудов стаж.

Какви са необходимите документи за
пенсиониране при стаж и възраст

Те са – документ за стаж – трудова, служебна или осигурителна книжка, удостоверение обр. УП-30/УП-3, акт за раждане на дете, родено след 31.12.1967 г. (за неработеща майка). Необходими са още брутното възнаграждение за три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, преди 1 януари 1997 г. А също брутната заплата от 1 януари 1997 г. до датата на пенсионирането. Брутното трудово възнаграждение се удостоверява с удостоверение УП-2, осигурителна книжка и др.
Йорданова припомни, че за доказване на стаж и доход за периодите след 31.12.1996 г. могат да се използват данни от системата на НОИ. Затова всеки трябва да провери, дали няма пропуски в информационната система. Ако има грешки, те трябва да бъдат коригирани.
Около 78 000 са пенсионерите във Великотърновска област, а за 2016 г. са платени пенсии от 120 млн.лв. Преди повече от 20 години пенсионерите в областта са били 100 000. Но много хора след това са работили в сивата икономика, други пък без осигуровки и реално имат стаж по 5-6 години. А през това време стажът за пенсия се увеличи много. Така че тези хора няма как да се пенсионират.
По отношение на идеята ТЕЛК да мине като структура на НОИ, а не както е сега към здравното министерство, Петя Йорданова смята, че ако това стане, то Осигурителният институт хем ще плаща инвалидните пенсии, хем ще определя кои да ги получават. Колкото и да се стараем да няма субективизъм, възможно е да бъдем обвинявани в нелоялност, без да сме виновни, коментира директорката. Тя допълни, че ако се стигне до този вариант, трябва да се правят лекарски кабинети в НОИ, да се търсят лекари. Ще трябва една година гратисен период, докато ТЕЛК се структурира в НОИ.
По отношение на реформата в ТЕЛК, проучваме опита на други държави, където има добри резултати и са много по-напреднали от нас. Йорданова даде пример с диабета като заболяване, за което се дава инвалидност, а при много хора болестта на пречи те да работят безупречно. В същото време отрежат двата пръста на цигулар по някаква причина, той няма как да свири на цигулката. Трябва да бъде инвалидизиран. Ще възникнат най-различни казуси. Аз смятам, че като начало на реформата в ТЕЛК трябва да се започне от намаляване на някои заболявания, за които се издават решения за намалена работоспособност, отбеляза Йорданова.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново