Нивото на Янтра се покачи с 3 метра (снимки)

Публикувано на пн, 3 юни 2019
1621 четения

Нивото на река Янтра във В. Търново се е покачило с 3 м тази нощ в резултат на интензивните валежи, които започнаха вчера вечерта. В момента равнището на водата е достигнало 5,50 м при критични 6,50 м. В 7,00 ч. тази сутрин нивото е достигнало 5,80 м, след което започна лек спад. На места реката е излязла от коритото си, но няма залети къщи и улици, единствено дворът на църквата “Св. 40 мъченици” е под вода, заради което днес остава затворена за посещения. 110 л/кв. м е количеството на валежите в общината. Най-сериозна е ситуацията на ул.”Крайбрежна” в старата столица. Обстановката остава напрегната и е под постоянен контрол. Има готовност за изграждане на диги в най-ниските точки при необходимост.

Още в 3 ч. сутринта кметът на Велико Търново инж. Днаиел Панов е свикал група за реакции при бедствия и аварии. Градоначалникът обикаля критичните места в общината, едно от които е района около църквата „Свети 40 мъченици“, след това посети Дебелец. С около 90 см е спаднало нивото на р. Белица в Дебелец и Килифарево.

На обиколка в района са и директорът на ОД на МВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов и на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар инж. Красимир Кръстев заедно с гл. инспектор Валентин Къндев.

Интензивните валежи предизвикаха сериозни проблеми в цялата област. Най-тежко засегнато е еленското село Константин.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново