Никюп спечели 10 хил. лв. за възстановяване на императорско каменно писмо на 2000 г.

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
626 четения

Изсечено върху камък императорско писмо на 2000 г. ще “възкръсне от пепелта” за нов живот в древния римски град край Никюп. Това ще се случи благодарение на спечеления проект “Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране”. Инициативата е на Сдружение “Бъдеще за Никюп”, кметството в селото и Регионален исторически музей – В. Търново. Със сумата от 10 000 лв. ще бъде реставриран, консервиран и експониран ценният хилядолетен паметник.
Заради изключителната си важност за града и Римска империя императорското писмо е било увековечено върху камък. С цел да бъде запазено за поколенията то е било изложено пред една от най-емблематичните сгради в Никополис – тази на тогавашния градски съвет. Със своите 2,75 м височина, 0,91 м ширина и 37-те си реда текст вероятно първоначално паметникът дори е бил вграден във фасадата на сградата. При откриването ѝ в началото на XX в. находката е намерена начупена и обгорена. Въпреки това тя е един от редките артефакти, посочващи точната година на своето изработване, което я прави особено значима. Писмото съдържа информация за изключително щедро дарение от жителите на Никополис ад Иструм към двамата императори Септимий Север и Каракала, чиято причина все още не е изяснена. Интересен е и фактът, че в писмото се съдържат абсолютно всички букви от гръцката азбука.
Днес надписът се намира там, където е открит – непосредствено до сградата на градския съвет. Може би при някое от опустошенията на Никополис ад Иструм надписът е бил разбит и опожарен. От откриването си насам каменната плоча се пази на същото място и в състоянието, в което става известна за науката. В наши дни, за да бъде опазена, е направено покритие от геотекстил и антични тухли. Така на практика един важен паметник за историята на града и провинция Долна Мизия е недостъпен за широката общественост и някогашното му славно послание лежи разтрошено на множество парчета. Затова основна цел на проекта е подходящо съхраняване и подобаващо експониране на писмото в автентичната му среда. Това ще обогати неповторимата атмосфера на един от най-добре запазените антични градове у нас и ще окаже благоприятно въздействие върху Никюп, което носи в името си съставка от величественото название на древния Никополис, обясняват авторите на проекта.
Официалната церемония по награждаването и подписването на договора е насрочена за началото на ноември в София. Проектът е одобрен по програма на “ЛИДЛ България”, която за трета поредна година чрез най-голямата си социално отговорна инициатива ще финансира 22 проекта в четири тематични области. Тази година събраният фонд е на стойност 155 000 лв. Времетраенето на проекта в Никополис ад Иструм ще е 12 месеца, а дейностите, които ще бъдат извършени, ще са под методичното ръководство на специалисти от търновския музей.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново