Никюп и френското село Ондувил подписаха договор за побратимяване

Публикувано на пт, 17 май 2019
217 четения

Великотърновското село Никюп и френското село Ондувил от днес са побратимени. Церемонията се състой на VIP площадката за наблюдение на „Звук и светлина”. Договорите бяха подписани на три езика – български, френски и английски от кмета на Никюп Йорданка Атанасова, Жан-Жак Дюфур – председател на Асоциацията за побратимяване в Ондувил и Жан-Чарлз Пари – заместник-кмет на селото. На подписването присъства и областният управител проф. д-р Любомира Попова.
„Не е важно колко си голям, важно е да имаш голямо сърце и вие го доказвате с този акт на доверие и приятелство. Пожелавам ви много години заедно да опознавате бита, фолклора и традициите на Франция и България. Честито! И нека вашето споразумение да пребъде във времето. На добър час!”, каза проф. д-р Любомира Попова в обръщението си.
На церемонията присъстваха още заместник-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева, Росен Иванов, зам.-председател на общинския съвет, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, музейни работници и др. Зам.-кметът Снежана Данева – Иванова припомни, че Велико Търново е побратимен с френския град Байон и повече от 10 г. в областта на старинните сгради и паметниците на културата общинският екип получава безценна помощ от френски експерти. Тя допълни, че се наблюдава и ръст на френските туристи във Велико Търново с 20 % за миналата година.

Йорданка Атанасова и Жан-Жак Дьофур разказаха, че двустранните отношения са започнали още през 2013 г. по време на посещение на жителите на Ондовил в Никополис ад Иструм. През миналата година делегация от Никюп е гостувала във френското село, там е било взето решението за побратимяване. Гостите получиха ключодържатели, за да държат здраво ключа на приятелството си с Никюп и албум за снимки. А французите подариха на кметицата Атанасова картина и знамето на Нормандия, в чиято област е Ондовил.

В програмата на френските гости, 8-членна делегация, е предвидено посещение на различни исторически забележителности във Велико Търново, Арбанаси и околностите на града.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново