Никой не иска да изготви нов генерален план за движение

Публикувано на чт, 9 май 2019
551 четения

Няма желаещи да изготвят нов генерален план за организация на движението във В. Търново. Обществената поръчка за прекрояване на транспорта и паркирането в града бе прекратена през април, тъй като нито един от подалите оферти кандидати не е представил изисканите от възложителя допълнителни документи. Макар обявената прогнозна цена на поръчката да е в размер на 60 000 лв., явно нито една от фирмите не е проявила сериозен интерес към нея. Документи бяха подадени от “Трансконсулт – 22” ООД, гр. София, “Импро” ЕООД – В. Търново, и “Фрибул” от Варна. В крайна сметка Общината се наложи да прекрати поръчката.
В. Търново няма одобрен генералeн план през последните 10 г., а единствено Общ устройствен план на общината, придружен със съответните схеми на комуникационно-транспортната система – първостепенна улична мрежа, транзитно и товарно движение, масов градски транспорт и др.
В обявената обществена поръчка беше включено изготвяне на анализ на действащата в момента организация на движение, степента на обслужване при конкретна пътна обстановка, както и ефективността на нейното приложение. Идеята е проучването да се съсредоточи върху първостепенната улична мрежа, а след това и върху второстепенната, която активно участва в транспортната система в града. Проектът за изработване на генерален план включва няколко компонента – създаване на транспортно райониране, организация на градския и транзитния трафик, на зоните за паркиране и престой, както и оптимизиране на транспортната схема за градските автобуси. Целта е предвижването във В. Търново да бъде бързо и безопасно, а пропускателната способност на уличната мрежа да бъде използвана оптимално.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново