Николай Корчев показва народни танци в мобилно приложение за самообучение

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
1222 четения

Новосъздадена иновативна мобилна игра Taratanci (Таратанци) дава възможност на всеки, който желае, да се самообучава на български народни хора. Приложението е безплатно, забавно, лесно за използване и вече е достъпно за изтегляне на всяко устройство с операционна система Android. То е създадено по идея и проект на културната организация “Таратанци”, чиято мисия е да съхранява и разпространява българския фолклор, а реализацията е с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.
Чрез технологията добавена реалност, вградена в мобилната игра, потребителят избира хоро, насочва телефона към земята и следва стъпките, които се появяват по пода върху екрана на телефона. Началната версия включва четири народни хоро: Право, Ръка, Еленино и Граовско, а за в бъдеще предстои добавянето и на нови. Играта има два режима – без музика и с музика. Първият вариант е предназначен за напълно начинаещи, защото е по-бавен и съдържа гласови команди, които насочват на коя стъпка какво движение да се изпълни. За напреднали и експерти има вариант в нормално темпо, с музика, която е любезно предоставена на Таратанци от Балканфолк.
“Аз съм човекът, който напълни със съдържание приложението – показвам основните движения, положения, правя описанието на танците. Потребителите виждат мен и слушат моя глас”, поясни Николай Корчев, познат на великотърновци и хората от региона като танцьор, хореограф и създател на Фолклорен колектив “Плетеница”. Той допълни, че идеята и проектът на “Таратанци” за създаване на това мобилно приложение са от няколко години, но финансирането е получено през 2022 г., а реализацията е отнела около една година.
“Таратанци” са създатели на метод за визуално изобразяване на българските народни хора, чрез който до момента са съхранили над 100 танца, създавайки дигитални фигури от автентични стъпкови отпечатъци на хореографи от цялата страна. Организацията е носител на Европейската награда за културно наследство “Европа Ностра” за 2021 г.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново