Нигерия и Южна Африка с интерес към нашия “Тинузавър”

Публикувано на пт, 31 ян. 2020
510 четения

Великотърновската платформа за обучение по програмиране, математика и физика “Тинузавър” привлече над 1000 посетители при първото си участие на международното изложение за технологии в образованието Bett Show 2020. Англичани и американци определиха видяното на българския щанд като най-интересният продукт заради който си е струвало да присъстват.
“Директори и преподаватели в престижни частни и държавни колежи бяха впечатлени от практическия аспект на преподаване на науката в нашата платформа”, каза Невен Боянов, който е един от създателите на “Тинузавър”. Проектът получи подкрепа и от просветния министър Красимир Вълчев, който го определи като пример за иновация в образованието, допълни още той. Министърът е изразил и своята радост, че вече има български образователни продукти като “Тинузавър”, с потенциал за разпространение на европейския и световния пазар.
Освен с похвали за добре свършената работа, екипът на “Тинузавър” се прибра от първото си участие на Bett Show 2020 в Лондон с куп интересни международни предложения за партньорство. Интерес към пилотно представяне на комплекта за хардуер и платформата са проявили представители на училища и университети от Нигерия и Южна Африка, а преговорите вече са започнали. “За тях е важно, че предоставяме обучение за преподавателите им, а комплектът за хардуер е достъпен и качествен. Нигерия и Южна Африка са нови пазари за българските образователни продукти и се радваме, че ще проправим път натам. Немалко европейски държави също са заинтересовани от това, което правим. Това дава допълнителна валидация на продукта ни и увереност за финала на конкурса за социално предприемачество “Промяната”, допълва Невен Боянов.
Наши сънародници в Лондон и децата им също са гостували на щанда на “Тинузавър”. Много скоро самите те също ще сглобят първите си тинузавърски роботи. Освен своите продукти на щанда на изложението “Тинузавър” представи и дейността на “Университет за деца”. Това е техният ключов партньор за България, който представя природните науки по интересен и практичен начин.
Това е първото българско участие в международното изложение в областта на високите технологии в образованието Bett Show. В него са се включили четири български фирми с подкрепата на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП).
“Тинузавър” е един изцяло български проект. При него децата или младежите получават миникомпютърче в насипно състояние и посредством упътване сами си го изработват и програмират. Това отключва тяхната креативност и създава умения, които могат да са от огромна полза в бъдещото им развитие. Базовите комплекти на “Тинузавър” са подходящи за деца в началните класове, като има различни вариации и неща, които могат да се правят с тях.
От създаването на платформата “Тинузавър” през 2013 г. обучение за работа с нея са преминали стотици деца и млади хора. Провеждани са дори занимания на английски за деца от чужбина. От 2019 г. се организират и курсове за преподаватели от цялата страна.
Тази събота, 1 февруари, от 11 ч. във В. Търново ще бъде проведена открита работилница, която ще покаже нагледно как се работи с платформата и продукта. Занятието ще бъде в офиса на организацията в сградата на бившия ГУМ, на улица “Независимост” № 3.
Боянов припомни, че “Тинузавър” е на няколко гласа от класиране в челната тройка на финала на “Промяната”, като гласуването продължава до 3 февруари 2020 г.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново