Невиждана до сега изложба с добавена реалност гостува в СУ “Емилиян Станев”

Публикувано на пн, 21 юни 2021
1146 четения

Модерни и нетрадиционни произведения на изобразителното изкуство видяха учениците и учителите от СУ “Емилиян Станев” във В. Търново. Десетте платна с графики с добавена реалност са част от изложбата “Взаимодействие с въображаема реалност” на Арт група “CoInteraction”, представлявана от доц. д-р Светослав Косев и Атанас Марков. Картините се наблюдават със специално мобилно приложение, през което зрителите виждат допълнителни неща, невидими с просто око.
Дебютът на изложбата беше преди около 20 дни в София, като това е нейното второ представяне. Автор на двуизмерните графики и обектите за добавената реалност е доц. Косев, който е декан на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а колегата му Марков е създал приложението за телефон или таблет.
“Тази експозиция е като продължение на първата ни подобна изложба, озаглавена “Взаимодействие с технологичен организъм”. Творбите в двете експозиции са интерактивни и реагират на взаимодействие на зрителя с произведението. Първоначално имахме идея това да не са картини, а само картички с добавена реалност, която посетителите в галерията да си вземат за спомен. Впоследствие реших, че вместо това, можем да ги направим като картини на стената”, разказа доц. Косев.
“Идеята ни възникна колкото спонтанно, толкова и последователно, тъй като с колегата Косев се занимаваме с интерактивни проекти от много време. За самата реализация на този проект използвахме софтуер, близък до тези, с които се създават компютърни игри”, допълни Марков, който поясни, че желанието на авторите е да направи публиката активна част от изложбата. Технологията изисква задължително допълнителен хардуер, независимо дали смарт телефон, таблет или специални очила за добавена реалност, добави той.
Изложбата бе подредена в училището по идея на директорката Кина Котларска. Тя я определи като изключителна и необичайна, както и като нещо, което учениците и учителите виждат за първи път. Котларска подчерта, че СУ “Емилиян Станев” е достоен домакин на това събитие, защото в него има паралелка “Графичен дизайн”. Авторите на творбите запознаха учениците с начина на изработването им, като обещаха през есента да организират уърк шоп по темата. Котларска заяви амбициите си през 2022 г. възпитаниците на училището да направят своя подобна изложба.
“Освен на двамата автори искам да благодаря и на Великотърновския университет, към който нашето училище е асоциирано. Тази изложба е нагледен пример за това какво следва оттук нататък, защото да си асоциирано училище не е просто един договор на хартия, а нещо, което ще е изпълнено с много хубави съвместни дейности”, каза Котларска.
На 8 юли експозицията “Взаимодействие с въображаема реалност” предстои да гостува и в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново.

Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново