Недоволни фермери и земеделци от цялата страна блокираха пътя София – Варна

Публикувано на чт, 2 сеп. 2021
1950 четения

Стотици земеделски производители и животновъди от цялата страна се събраха на протест на главния път София – Варна край великотърновското село Шереметя и го затвориха за около половин час. Причината за недоволството им е, че в актуализацията на държавния бюджет не са предвидени исканите от тях 70 млн. лв. за секторите животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19. За това се обединиха 25 браншови организации. С развети трибагреници, под звуците на оркестър и вувузели присъстващите заявиха, че няма да се откажат от исканията си. В знак на протест стопаните изхвърлиха на главния път плодове и зеленчуци, изляха десетки литри прясно мляко и палиха вълна на фона на погребален марш.

„Този протест има една единствена цел – да привлече вниманието на упраялващите и да получим нужните средства“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. Ако искането им не бъде чуто, те обявиха, че ще излязат на протест и на 9 септември пред Народното събрание. Караколев уточни, че след обявения преди дни протест, три партии са внесли предложения за актуализация на бюджета – „Има такъв народ“, „Демократична България“, а след тях и ГЕРБ. Протестиращите споделиха, че се надяват и останалите партии да ги подкрепят.

„Нуждаем се от ковид мярката, защото земеделските производители не са допустими по мерките 60/40 и 80/20. Селското стопанство е неразривна част от икономиката на страната ни и като такива трябва да получава компенсации. Над 300 000 са заетите в различните сектори и няма как да стоим безучастни“, каза още Симеон Караколев.

„Ние като организатори и браншовици ще се опитаме да дадем надежда на хората. Правили сме го назад във времето, ще го направим и сега, за да се защитим. Преди три месеца внесохме декларации в служебния кабинет, че трябва ковид мярката да заработи. Тази помощ се дава във всички съседни държави. Недопустимо е само тук да не се случват нещата. И категорично заявяваме, че няма да позволим това“, заяви Бойко Синапов от Асоциация Обединени български животновъди.

„Изключително трудно е да оцелеем. Фуражите, горивата – всичко е много скъпо, в същото време продукцията ни е евтина. Вече 20 г. се занимавам с животновъдство, но това е най-тежкият период“, заяви Ценко Христов от Казанлък, който отглежда 300 овце. „Животновъдите се борим да оцелеем, цената на млякото от години е една и съща. Затова сме дошли туик да протестираме“, заяви и колегата му Ялчин Джелил от Исперих.

От ОД на МВР съобщиха, че към 12,45 ч. движението по пътя София-Варна вече е възстановено.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново