Недостигът на кадри е основният проблем при грижите за недоносените деца

Публикувано на чт, 16 Ное. 2023
233 четения

Липсата на кадри е основният проблем при грижите за недоносените деца, сподели д-р Кина Николова – началник на Отделението по неонатология във великотърновската болница. Срещата, посветена на проблемите и тенденциите в тази област от медицината, бе по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември.
“Отделението ни е добре обезпечено, може да поеме всички нуждаещи се бебета, но проблемът остава с кадрите. Искаме подкрепа от цялата общественост за подобряване условията за работа. И в момента се нуждаем от поне 4 лекари и 4 акушерки”, каза д-р Николова. Тя подчерта, че за тази професия е необходима продължителна специализация с придобиване на практически знания.
919 деца са родени тук т.г., от тях 4 са между 1000 и 1500 гр., 13 – между 1500 и 2000 гр., а 67 – от 2000 до 2500 грама. Най-малкото бебе е било 1300 гр., в отделението няма деца под 1 кг. Това означава, че 9 % от децата се раждат като недоносени. “Когато преди 30 г. започвах работа, децата под 1 кг изобщо не се реанимираха. С инвитрото се увеличи и броят на рисковите бременности и на недоносените бебета”, сподели д-р Кина Николова и припомни, че нормалната бременност е между 38 и 42 седмици, като под тази граница децата реално са недоносени.
Първата една минута за такива деца е най-важна, те се нуждаят от реанимация, топлинен комфорт в кувьоз и подпомагане на дихателната система. Важно е да се знае, че те имат нужда от проследяване най-малко от 1 до 2 години.
Тънкостите в неонатологията в момента усвоява д-р Ралица Петрова, на 27 г., която е лекар-специализант. “Започнах първо работа с възрастни пациенти, но реших да се ориентирам към неонатологията. Всички ме приеха много радушно. Сила ми дава това, когато виждам, че децата се подобряват. Бих искала да остана тук в този колектив, ние сме като едно семейство”, сподели д-р Петрова.
“Сестрите и акушерките са много важна част, защото живеят с проблема на бебетата. Работим със сърце и душа, често молим родителите за търпение, защото трябва да сме съсредоточени, а в същото време да обръщаме внимание и на тях”, заяви старшата мед. сестра Мария Нешева.
Своите впечатления от срещите със специалистите и от личните си истории споделиха и няколко майки, които присъстваха на срещата, а някои от тях водеха и дечицата си. “Ако не беше любовта на медиците, не знаем как щяхме да се справим. Децата наистина се обгрижват с любов”, споделиха Преслава Банкова, Виргиния Кръстева и Иванка Янкова.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново