Не откриха домашни прасета в първия ден от проверките

Публикувано на ср, 7 авг. 2019
1318 четения

В първия ден на проверките в селищата във Великотърновско инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните не са открили прасета, отглеждани в задните дворове. Това съобщи директорът на агенцията д-р Станимир Спасов.
Инспекциите в областта стартираха заради разпространението на африканската чума по свинете и указанието за доброволно умъртвяване на домашните прасета, попадащи в 20-километровата зона от двете индустриални ферми в Лясковец и Българско Сливово. Крайният срок изтече на 31 юли, но много от стопаните бяха взели мерки предварително и побързаха да заколят животните си преди проверките на държавните инспектори. За това на този етап няма открити нарушения или санкционирани граждани. Няма и съпротива от страна на хората.
Екипът, ангажиран със справяне с кризисната ситуация и обиколките в населените места, включва общо 8 души, които са крайно недостатъчни, отбеляза д-р Станимир Спасов. Част от тях са в Свищов, а останалите обхождат населените места, за които имат данни, че се отглеждат домашни прасета. Ако такива бъдат открити, животните ще бъдат умъртвени, а стопаните санкционирани. Глобата е от 150 до 1000 лв. Указанията за доброволно умъртвяване са само и единствено за т.нар. задни дворове, не и за индустриалните ферми, в които няма открито огнище на болестта. Изключение са и фермите от тип А и Б, уточняват от Агенцията по безопасност на храните.
Все още се чака помощ от военните в община Свищов, които да помогнат в ликвидирането на огнището на африканска чума в Българско Сливово и загробването на животните в свинекомплекса. Очаква се крайдунавската община да получи помощ от поделението в Белене, които да се включат и в охраната на района около селото.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново