Най-четени през 2019: Турагенция завлече търновци със солидни суми за почивки

Публикувано на пт, 27 Дек. 2019
16562 четения

Туристическа агенция завлече великотърновци със солидни суми за екскурзии и почивки в чужбина. За това сигнализираха потърпевши клиенти в редакцията на “Янтра ДНЕС”. Колко точно са измамените граждани от “Магелан груп” все още не е ясно. Една от пострадалите е сезирала Районната прокуратура във В. Търново и Комисията за защита на потребителите. Жената е трябвало да пътува в края на седмицата със съпруга си и двете им деца на едноседмична почивка в Турция . Семейството е платило за нея 1882 лв.
Жената разказа, че на 24 януари т.г. е сключила договор с “Емералд Травел България” чрез туристическа агенция “Магелан груп”. “При сключването на договора платих 600 лв. капаро, като агенцията трябваше да преведе парите за почивка в Турция от 8 до 15 юни. На 8 май платих остатъка от 1282 лв. Оказва се, че капарото не е било преведено и “Емералд Травел България” са анулирали още през февруари договора с “Магелан груп”, но аз не бях уведомена за това и ми взеха оставащата сума, която трябваше да доплатя”, разказа потърпевшата жена. За измамата научава случайно, след като нейни познати ѝ споделят, че са били информирани, че капарото им към същата фирма не е било преведено и резервацията им отпаднала. Притеснена, жената позвънила в “Емералд Травел България”, за да провери дали всичко с плащанията е наред. Оттам им потвърждават, че при тях не са постъпили никакви пари и резервацията им е анулирана. На практика търновската фирма си е присвоила дадените от семейството 1882 лв., за които имат издадени касови бележки и сключени договори. Опитите да открият собственичката Василиса Вълкова се оказали неуспешни, стационарният и мобилният телефон са изключени, а офисът на ул. “В. Левски” е затворен.
“Цяла година човек събира пари за лятна почивка и накрая получава едно нищо. Чувствам се ужасно от цялата ситуация”, споделя жената. Оказва се, че тя и семейството й не са единствените завлечени. Пред офиса се оказват и други потърпевши, които искат да получат информация какво се случва с планираните и платени екскурзии. Сред тях са и две приятелки, които платили по 375 лв. за екскурзия до Будапеща и Виена за периода 22-26 май. Няколко часа преди заминаването жените получили обаждане от Василиса Вълкова, че е пострадала и екскурзията няма да се състои. “Оттогава нямаме информация какво се случва. Отидохме до офиса, за да видим дали има и други “ужилени” като нас. Вярвам, че не сме единствените, но ние нямаме контакти помежду си”, споделиха двете жени. Освен с въпросните 375 лв., двете заедно с още една приятелка, платили по 120 лв. капаро за екскурзия до Кушадасъ през септември. Жените споделят, че м.г. са ползвали услугите на същата фирма и не са имали проблеми с пътуването зад граница. Затова се доверили отново на турагенцията.
Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че през октомври м.г. “Магелан груп” бе заличена от Националния туристически регистър заради липсата на задължителна застраховка “Отговорност на туроператора”, което е изрично условие за извършване на подобна дейност. Вероятно след това е платена, тъй като проверка в регистъра показва, че в момента има валидна застраховка до 19.10.2019 г.
Името на търновската агенция нашумя през октомври м.г., когато беше провалена екскурзия на 60 ученици от ЧПГ “АК – Аркус”. Възпитаниците на колежа трябваше да заминат за Румъния, но в последния момент става ясно, че осигурените два автобуса от плевенска фирма няма да пристигнат. Обяснението на фирмата бе, че турагенцията не е платила навреме за транспорта. Собственичката тогава обясни, че час преди заминаването превозвачите са съобщили, че няма да изпратят автобуси. Призна, че парите от нейна страна са били преведени, но не по сметката на фирмата, а по личната сметка на сина на собственика на превозвачите. Ден по-късно върна платените близо 12 000 лв. за провалената екскурзия на учениците. Опитите ни да се свържем със собственичката на фирмата вчера бяха неуспешни. Въпреки изключените телефони и липсата на каквато и да е информация потърпевшите се надяват все пак да си получат парите от провалените почивки.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново