Най-четени през 2019: С 8 млн. лв. започва градежът на новия мост “Асеневци”

Публикувано на сб, 28 Дек. 2019
15901 четения

8 милиона лева без ДДС ще струва изграждането на покрития мост “Асеневци” над р. Янтра. Средствата вече са подсигурени от Комитета “Асеневци”, съобщи неговият председател Марин Павлов. “До три месеца очакваме да сключим договор с Община Велико Търново, за да преминем от идейната към следващите фази на проектиране. Самото строителство ще продължи в рамките на три години”, допълни Павлов.
Ръководител на проекта, който трябва да изгради моста, е инж. Лъчезар Митев, заместник-председател на комитета, който има направени 11 моста с различно предназначение. В екипа са ще още арх. Георги Кметов и инж. Елена Бъчварова.
“Мостът “Асеневци” е сложно съоръжение, което трябва да кореспондира с архитектурата в старата част на Велико Търново и да се яви като естествено продължение на Стамболовия мост. Целта му ще е да свърже новия център със Стария град, Историческия музей, хълмовете Царевец и Трапезица. По този начин ще се изгради още една пешеходна зона, освен тази по улица “Независимост”, която ще свързва новата и старата част на града”, поясни Павлов.
Покритият мост ще е с дължина 97 м, а широчината му 15,4 м. Пешеходната зона ще е с широчина 4 метра. Предвидено е на моста да има 40 обекта, сред които магазини за сувенири, малки картинни галерии, площадка, откъдето гостите на града ще могат да снимат красотата на старата столица. Предвидено е едно от заведенията в централната част да бъде по-голямо, за около 40 души, и по време на националните празници то да се използва като зала за конференции.
“Заложили сме чрез прорязване на скалата на Боруна да се създадат условия и за придвижване на майки с детски колички и хора в неравностойно положение. От моста ще може да се слиза на крайбрежния булевард, който предвижда да изгради кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Придвижването от моста към тази част на града ще се извършва със стълбища и малък панорамен асансьор”, посочи инж. Лъчезар Митев.
При строителството на моста археологът проф. Диана Гергова ще е натоварена със задачата да следи при изкопните работи да не се попадне на археологически находки. От комитета “Асеневци” поемат ангажимента да почистят коритото на река Янтра от Бирената фабрика до изградения бент под Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново