Най-четени през 2019: Готов е първият безплатен паркинг във В. Търново

Публикувано на сб, 28 Дек. 2019
16463 четения

Първият безплатен паркинг във В. Търново вече е факт. Той е изграден в кв. “Колю Фичето” на ул. “Симеон Велики” 2 и е предвиден за около 30 автомобила, уточни зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев. В момента се полагат т.нар. паркинг тела, които са предпочитан вариант в строителството на зоните за паркиране вместо асфалтова настилка. Около безплатния паркинг е предвидено да се направи и озеленяване, за да се облагороди мястото, обясниха от фирмата изпълнител “Пътни строежи – В. Търново”.
Около 300 паркоместа се предвижда да бъдат обособени в кв. “Колю Фичето”, които да се използват от гражданите. Вече има определени осем зони, от които са проучени и заснети три общински терена. От кметството са категорични, че няма да бъдат ползвани зелени територии, а само такива, които са предвидени за паркинги и отредените за обществено обслужване места. За останалите парцели предстои да бъде направено проектиране и изравняване на терена заради денивелацията, уточни проф. Камарашев. Това е единственият начин да се освободят тротоарите и зелените площи от автомобили в квартала и да се въведе ред.
Идеята за изграждането на безплатните паркинги в града беше обявена в началото на годината, като целта е да бъдат обособени около големите блокове, за да облекчат живеещите в района. В тази връзка беше изготвено обследване на жилищните райони, което да установи кои са свободните общински терени, като започнаха от кв. “Колю Фичето”. Бяха премахнати всички незаконни постройки и гаражи от предвидените за целта места, а автомобилите, които не са в движение, бяха отстранени. Догодина се очаква подобни съоръжения да има и в кварталите “Бузлуджа” и “Картала”. Средствата за това са заложени в инвестиционната програма на Община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново