Най-новите си експонати показва Регионалният исторически музей

Публикувано на вт, 31 окт. 2023
103 четения

Изложба с най-новите си експонати представя РИМ във В. Търново. Тя ще бъде открита във фоайето на Археологическия музей в Деня на народните будители – 1 ноември, от 16,30 ч. Традиционната експозиция “Заедно да съхраним историческата памет” включва новопостъпилите дарения във фондовете на институцията, а на официалното ѝ откриване ще се отдаде и заслужено внимание на дарителите, които ще получат специални свидетелства и едногодишна безплатна карта за посещение на музейните обекти, посочват от РИМ – В. Търново.
200 са даренията, постъпили в музея през миналата година. Това са етнографски материали, праисторическо съдче, войнишко творчество, пишещи машини, офицерско одеяло, изгледи на В. Търново, снимки и още материали, предоставени от 32 дарители. Част от даренията са научна литература, която вече е в библиотеката на музея, посочват от институцията.
Най-голямото дарение е от Недялка Генчева, която е предоставила документи и вещи на Александър Пенчев, известен търновски агроном, публицист, журналист и общественик, както и лекарската чанта на неговия баща д-р Стефан Хаджипенчев, спасил В. Търново от холерна епидемия през 1886 г. 27 средновековни монети и метално топче от връх на жезъл са дарени от живеещия в Австрия Митко Станков, разказват от музея, като допълват, че изложбата ще продължи до края на месец ноември.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново