Национална академия обучава хора за противодействие на дезинформацията

Публикувано на вт, 19 сеп. 2023
109 четения

Втора национална академия по проверка на фактите, с фокус гражданския сектор, ще се проведе във В. Търново от 6 до 8 октомври. В нея могат да участват регионални журналисти, преподаватели и студенти по журналистика, представители на неправителствени и граждански организации, както и работещи в национални медии. Обучението е разработено от експертите по проверка на фактите от Factcheck.bg, съвместно с представители на американския институт за медийни изследвания “Пойнтер”.
Целта на заниманията е да подготвят журналисти от регионалните медии и активни членове на гражданския сектор да разпознават и да противодействат на дезинформацията. Очакванията са те да допринесат за работата на техните организации и да продължат да взаимодействат помежду си в мрежа по проверка на фактите. Обучението включва основни принципи и работа със съвременни инструменти и в рамките му участниците ще работят по реални казуси. След приключване на занятията, те ще имат възможност да продължат да работят по свои проверки под менторството на обучителите от Factcheck.bg.
Обучението е напълно безплатно, като организаторите покриват пътните разходи спрямо установена процедура, информация за която ще бъде предоставена след одобрение на кандидатите. Покриват се също разходите за храна и настаняване, посочват от Factcheck.bg.
Изискванията за участие е кандидатстващите за обучението да работят в регионална или национална медия, да са студенти или преподаватели по журналистика или друга хуманитарна специалност в регионален или национален университет, да работят в неправителствена организация или в гражданския сектор. За участие се изисква кратка мотивация защо придобиването на умения по проверка на фактите е важно за кандидатите, а изпращането на автобиография е препоръчително.
Крайният срок за кандидатстване е 26 септември, а избраните участници ще бъдат уведомени на 27 септември, посочват организаторите на обучението. Основен лектор ще е Георги Марчев, а останалите обучаващи са Росен Цветков, Георги Николов, Девора Коцева, Симона Костадинова и Тодор Киряков.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново