Началникът на пожарната в Г. Оряховица получи отличието „Пожарникар на годината – 2022“

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
1512 четения

Началникът на Районната служба на пожарната в Горна Оряховица, главен инспектор Георги Тодоров получи наградата „Пожарникар на годината – 2022“. Отличието му бе връчено от вицепремиера и вътрешен министър в служебното правителство Иван Демерджиев. Церемонията се провежда в Централния военен клуб в столицата и е под патронажа на президента.
При получаване на наградата главен инспектор Тодоров заяви, че професията на огнебореца е хуманна и благородна. “С годините разбрах, че да си огнеборец е призвание”, добави той.
На събитието присъстват държавният глава Румен Радев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, посланикът на Турция Айлин Секизкьок, кметът на София Йорданка Фандъкова.
В словото си вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че цялата дирекция “Пожарна безопасност” заслужава колективна награда. Той отбеляза, че голяма част от дейността й не се вижда, защото е превантивна. Министър Демерджиев отчете, че за 2022 г. са спасени близо 600 живота от служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност”. Той отбеляза още работата на доброволците при справянето с кризи и пое ангажимент, че Законът за доброволчеството ще бъде бъде разработен и внесен в Народното събрание. Иван Демерджиев показа и подарена му от посланика на Турция Айлин Секизкьок мартеница, която по думите му е символ на благодарност към спасителите и целия български народ за оказаната подкрепа при земетресението в Турция.
В направление „Пожарогасителна дейност“ победител е главен инспектор Николай Кирилов от регионалната дирекция в Кърджали.
В направление „Спасителна дейност“ победител е старши инспектор Росен Калфин от районната служба в Кюстендил.
В направление „Контролна дейност“ победител е старши инспектор Владислав Ангелков от Районна служба – Кюстендил.
В направление „Превантивна дейност“ победител е старши инспектор Иван Гьошев, началник на участъка в Ракитово.
Награди за съществен принос в борбата с бедствията и пожарите, както и за развитие на доброволните формирования получиха: Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик, Пеньо Ненов, кмет на община Бяла и Стелиян Хараланов, член на Управителния съвет на „Националната асоциация на доброволците в Република България“ и ръководител на доброволното формирование „Белово“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново