Началникът на НВУ Иван Маламов получи от президента първите си генералски пагони

Публикувано на пт, 2 окт. 2020
534 четения

Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Иван Маламов получи своите първи генералски пагони и вече е бригаден генерал. Това се случи на тържествена церемония в „Гербова зала“ на президентството, на която държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои с висши офицерски звания военнослужещи от Българската армия.

В своето обръщение върховният главнокомандващ поздрави военнослужещите с новите звания и назначения и подчерта, че те са заслужено признание за постигнатите успехи, професионализъм и принос към развитието на Въоръжените ни сили. Наред с това те са и голяма отговорност с оглед на предизвикателствата пред националната и колективна сигурност.

Кратко обръщение от името на удостоените с висше офицерско звание направи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Той изказа благодарност към държавния глава за оказаното доверие и подчерта, че ще бъдат положени необходимите усилия това доверие да бъде оправдано.

Бригаден генерал Иван Маламов ръководи НВУ от 14 август 2019 г. Роден е на 10 май 1973 г. в благоевградското село Копривлен. През 1997 г. завършва специалност “Експлоатация и ремонт на зенитно-ракетни комплекси” във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана в Шумен. Магистър е по “Организация и управление на логистичното осигуряване на оперативни и тактически формирования” и “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във Военна академия, като става и първенец на випуска. Военната си служба започва като помощник-началник на отделение за ремонт за настроечни работи в трета мотострелкова дивизия в Благоевград, а от 1999 г. е началник на отделението. Между 1999 г. и 2001 г. служи в ремонтно-възстановителния батальон на същата дивизия. В годините последователно е командир на рота, началник на отделение в щаба, командир на батальона за ремонт на въоръжение и заместник-командир на полка. Иван Маламов е с чин полковник от 1 септември 2017 г., когато става и командир на 110-и логистичен полк в Пловдив.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново