Наследници спъват възстановяването на Стамболовия хан

Публикувано на вт, 3 Сеп. 2019
2093 четения

Появили са се наследници на Стефан Стамболов, които са заявили претенциите си върху част от собствеността на Стамболовия хан във В. Търново, научи “Янтра ДНЕС”. Затова има вероятност проектът на американския милионер Едмънд Бек за превръщането полусъборената сграда в центъра на старата столица в кокетен хотел да не се реализира или да се забави във времето.
От Общината потвърдиха информацията, но поясниха, че тепърва далечните собственици на големия български държавник ще трябва да представят в местната администрация нужните документи, които да доказват, че част от собствеността е тяхна. Това е и причината собственикът на имота – Едмънд Бек, все още да не е информиран за появата на реститутите. Според неговите намерения емблематичният за В. Търново Стамболов хан ще бъде възстановен в автентичния си вид и част от него ще бъде преустроена в хотел.
Старинната сграда е дело на майстор Колю Фичето и бе закупен през пролетта на 2019 г. от американския предприемач. “Вече разчистваме терена, като крайният срок за приключване е 20 септември”, уточни Любомир Марков, който управлява имуществото на Едмънд Бек у нас. Той е категоричен, че сградата ще бъде възстановена във вида, в който е била.
Теренът е около 1 дка и ще бъде използван максимално, тъй като всеки квадратен метър е важен. След приключване на разчистването ще бъдат направени геодезични проучвания и ще се изготви инвестиционен проект, който трябва да се съгласува с НИНКН.
“Предстои да бъдат направени укрепителни дейности, тъй като при разчистването на терена се оказа чист късмет, че всичко това не е рухнало на улицата и не се е стигнало до сериозен инцидент. Все още сме на много ранен етап от възстановяването на сградата, но обсъждаме различни варианти”, обясни арх. Драгомир Йосифов, който работи по проектите на Едмънд Бек. Предвижда се част от сградата да функционира като хотел, а за удобство на посетителите ще има подземни паркинги, тъй като именно паркирането в тази част на града е сериозен проблем.
Стамболовият хан е построен през 1842 г. и е обявен за недвижима културна ценност. Бил е собственост на чичото, а после на бащата на Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен с лице към улицата, бил е на три етажа с вътрешен двор. В първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях – стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Според исторически данни ханът е бил работещ до 1945 г. В годините на народната власт имотът е одържавен, а през 1980 г. сградата е опожарена. От 1986 г. до 1989 г. са извършени укрепителни и частични реставрационни дейности.
Преди няколко години държавата прехвърли чрез областния управител собствеността си в Стамболовия хан на Община В. Търново и тя стана съсобственик заедно с реститутите, които не проявиха желание да участват в проектите за възстановяване на хана. Търновският бизнесмен Хилендар Тодоров успя да изкупи техните дялове, след което и закупи частта, която е собственост на Общината. По-късно той продаде имота на Едмънд Бек.
В. КЪНЧЕВА, В. БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново