Наши математици спечелиха пет медала от турнира “Иван Салабашев”

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
243 четения

Ученици от област Велико Търново спечелиха пет медала от Националния математически турнир “Иван Салабашев”. Състезанието е за деца и младежи от 2 до 12 клас и се проведе през декември в Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” в старата столица.
Освен класиране на областно ниво, Съюзът на математиците изготви и национална класация, в която са успели да влязат петима ученици от различни училища. Те са завоювали един сребърен и четири бронзови медала.
Според направената рейтинг листа четвъртокласникът Тодор Зеленков от ОУ “Св. Патриарх Евтимий” е завоювал сребърен медал в своята възрастова група. Илия Ников, който учи в 4 клас на ОУ “Иван Вазов” в Горна Оряховица, е носител на един от бронзовите медали.
Теодора Даскалова, възпитаничка на Средно училище “Емилиян Станев” във Велико Търново, е бронзова медалистка при петокласниците. С два бронзови медала са завършили турнира и двама ученици на Природо-математическата гимназия – Петко Казанджиев в групата на единадесетокласниците и Мартин Иванов при най-големите, учениците от 12 клас.
Математическият турнир “Иван Салабашев” се организира за първи път през 1992 г. в Стара Загора по инициатива на Евтим Кънчев, изтъкнат деятел на Съюза на математиците в България. От 10 г. турнирът се провежда и в други региони на страната. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи той е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново