Нашествие от комари тормози великотърновци

Публикувано на ср, 7 авг. 2019
1760 четения

Чавдар Борисов

Интензивните валежи това лято доведоха до свръхпопулация на комари, което предизвика вълна от недоволство сред жителите на В. Търново. Темата е сред най-обсъжданите не само в паркове и градинки, но и в социалните мрежи. И докато миналата година преобладаваха тигровите комари, пренасящи различни екзотични заболявания като вируса Зика, жълта треска, западнонилски енцефалит и др., тази година са по-рядко срещани. Но за сметка на това “нашенските” комари също не са безобидни.
“До сега са извършени три обработки на тревните площи в паркове, градинки, около детски, учебни и социални домове, както и в кварталите. Борбата с комарите е трудна, тъй като честите валежи благоприятстват за развитие на тяхната популация. Факторите, необходими на комарите, са топлина около 20-25 градуса, влажност и вода.
Най-големият проблем са наводнените мазета, асансьорни шахти и дори съдовете с вода на открито, които създават т.нар. биотопи – места за развъждане на комари. Едно такова място може да зарази половин квартал”, обяснява Чавдар Борисов, управител на регионалния офис на ДДД – 1, която е най-голямата фирма в страната за борба с вредителите. Фирмата има договор с Община В. Търново за извършване на дезинфекция, дезинсекция, дератизация и дезакаризация на общинските обекти и площи.
Третиранията срещу кърлежи и бълхи, които са заложени по договор, са две, а срещу комари – четири. Работата на екипите е започнала навреме още през пролетта, но метеорологичните условия и честите валежи затрудняват работата на специалистите. Според Чавдар Борисов при спиране на валежите с 1-2 обработки може да бъде решен проблемът и да се намали популацията на кръвосмучещите насекоми.
От Националния център по заразни и паразитни болести предупреждават, че заради зачестилите случаи на заболели от западнонилска треска в Гърция и Румъния има реална опасност болестта да се пренесе и у нас. Дете от Русе вече е проявило симптомите на болестта и ако се потвърдят лабораторните изследвания, това ще е първият случай в страната за 2019 г. Съветът на лекарите е да се вземат лични предпазни мерки и да се използват репеленти. Останалите дейности в борбата с насекомите са поверени на държавата и общините.
Освен нашествие на комари, от дезинфекционната станция в старата столица отчитат увеличение и на гризачите, които излизат от каналите и убежищата си, особено след наводненията на канализационната система. Сериозен бум през последните години се отчита и на друг вредител – дървениците, които нападат човека по време на сън, предизвиквайки силна алергична реакция. Кръв смучат както възрастните от двата пола, така и техните ларви. През деня дървениците се крият в различни убежища – матраци, сглобки на мебели, под тапети и картини. Пренасят се от хората с багаж, дрехи и обувки, най-вече от туристите и чужденците. Затова дървениците се срещат най-често в местата за настаняване – хотели, хостели и общежития, където има движение на хора, допълва Чавдар Борисов. Съветът му е хората да не се опитват сами да се справят с проблема, а да потърсят професионална помощ, тъй като борбата с тях е трудна и изисква различни мерки и средства за унищожаването им.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново