Напролет започва прекрояването на движението във В. Търново

Публикувано на пн, 11 Ное. 2019
8424 четения

През пролетта на следващата година ще започне реализацията на мащабния проект за интегрирания градски транспорт на Община В. Търново. “В момента се изчистват техническите задания и подготвяме цялата документация за обявяване на обществените поръчки за избор на изпълнител. Проектът е много тежък, но ще допринесе за подобряване визията и приоритетите за развитие на града и цялостната стратегия за създаване на интегриран градски транспорт. Ако няма обжалване на процедурите, оптимистичните прогнози са напролет да започнем с изпълнението”, обясни инж. Динко Кечев, шеф на строителната дирекция в Общината.
Две от най-тежките задачи са преустройството на две от натоварените кръстовища в града. Първото е между улиците “Христо Ботев”, “7-ми юли” и “Цар Т. Светослав” в района на Летния театър. Другото възлово място, което създава задръствания в пиковите часове, е кръстовището между улиците “Беляковско шосе”, “България”, “Полтава”, “Освобождение” и “Краков”, където в момента организацията на движение е неефективна и се създават предпоставки за катастрофи. Затова там ще има две светофарни уредби, с които ще се осигури възможност за осъществяване на ляв завой от бул. “България” към ул. “Полтава”. За целта ще бъде обособена и самостоятелна лента за ляво завиване, както и възможност за обратно завиване в посока София на излизащите от ул. “Краков” и ул. “Полтава” на бул. “България”. В проекта на кметството е заложено също обособяване на триъгълни острови с бордюри между бул. “България” и всички прилежащи улици за разделяне на автомобилните потоци. В района ще бъдат обособени и зони за паркиране с 41 паркоместа чрез отделянето им от активното движение. Двете кръстовища няма да се реконструират едновременно, уточниха от кметството.
За облекчаване на трафика в града ще се разчита на буферните паркинги, които да поемат колите на туристите. Този на Сержантското училище ще е с площ от 6240 кв.м и на него ще се изградят навес за електробуси, паркоместа за 10 туристически автобуса и около 100 места за леки автомобили. Паркингът на Френкхисар ще се простира на 6367 кв.м. На него също ще са обособени места за 10 автобуса и около 145 паркоместа за автомобили. Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност според стандартите на Европейския съюз.
Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица “Магистрална”, който ще свърже района на Търговски парк В. Търново с парк “Н. Габровски”. С реализацията на проекта ще бъде извършен основен ремонт на целия бул. “България”, по който се движат основните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110. Оттам ще минава и новият градски маршрут, по който ще се движат електрическите автобуси. По време на ремонта на булеварда ще се използва моментът за подмяна на канализационните тръби по друг проект на Общината. Предвижда се да бъде обхванат участъкът от “Беляковско шосе” до ул. “Бачо Киро” в центъра на града.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново