Наградиха ученици в Хуманитарната гимназия

Публикувано на вт, 31 окт. 2023
115 четения

Грамоти от два училищни конкурса получиха ученици от Хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” във В. Търново. Литературните творби на деветокласничките Ани Димитрова и Габриела Йорданова и на осмокласничката Цветелина Георгиева бяха отличени в надпреварата на тема “Моето мечтано училище”, в която гимназисти представиха идеите си в различни литературни и журналистически жанрове. Те получиха наградите си от Олга Петкова, зам.-директор на ПХГ. В другия конкурс за философско есе на тема “Добрият учител е…” участваха всички ученици от профилираните паралелки с изучаване на право и журналистика. Работите им бяха оценени от специално жури от преподаватели по български език и философия, а трима се класираха на призовите места – Елина Генова от 11 “а” клас, Габриела Йорданова от 9 “а” клас и Теменужка Филипова от 10 “а” клас.
“Всички сте писали много искрено. Споделили сте вашето мнение по темата. Кой по-обширно, кой по-лаконично. Личността винаги личи от писаното, но и практиката – многото писане развива способността да се изразяваш най-точно и да бъдеш интересен за тези, които те четат. Моят съвет е да пишете повече. Ще видите как ще ставате по-добри и ще ви бъде по-лесно”, сподели впечатленията си Бисера Дживодерова, създател на Клуба за творческо писане “Главна буква” към читалище “Надежда”, въпреки че не успя да присъства лично на тържеството. Всеки от авторите получи личната ѝ оценка и конкретни препоръки. “Опитвайте се да пишете и по друг начин – като художествена проза. Вярвам, че ще ви се получи. Човек трябва да експериментира и да открие своя стил. Училището е мястото, където това е възможно. Не се притеснявайте да пишете по-обширни материали. Ще откриете колко е хубаво да разказваш истории”, насърчи пишещите ученици Дживодерова.
Празничната програма на тържеството в навечерието на Деня на народните будители започна с есе на единайсетокласничката Елина Генова за силата и смисъла на празника. “Будител е онзи, който успява да подаде ръка на полегналия в канапето от равнодушие и да го изправи, така че да стъпи на краката си и да поеме по своя път уверено. Това е нелека задача, но може да бъде вършена от всеки. За тази роля не са нужни пари, социален статус или определен външен вид. Ако човек има вродено чувство за дълг към обществото и е уверен в своите способности, той безспорно влияе на поне един човек положително. Да, всеки може да заема ролята на будител”, каза в словото си пред препълнената Актова зала младата авторка. Събитието в Хуманитарната гимназия завърши със специална онлайн викторина, посветена на исторически факти и събития, свързани с празничния 1 ноември, в която участваха всички присъстващи. Най-точен и бърз в отговорите си беше Васил Димитров от 8 “б” клас. С ролята на водещи отлично се справиха Габриела Йорданова и Виктор Петров от 9 ”а” клас, посочиха от училището.
Николай ВЕНКОВ, сн. ПХГ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново