Наемите на студентските общежития на ВТУ засега остават по-малки

Публикувано на вт, 9 февр. 2021
199 четения

Споразумението между Студентския съвет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и “Студентски столове и общежития” ЕАД – клон В. Търново, за 30 лв. по-нисък наем за стая в общежитията бе преподписано. То е със срок до промяна на противоепидемичните мерки и започване на присъствено обучение.
Постигнатото споразумение между Националното представителство на студентските съвети и “Студентски столове и общежития” ЕАД – София, ще доведе до 15 % намаление на наемите с още 10 лева. Така наемът за месец февруари е 60 лв. за всички, които не обитават общежитията, и пълен наем от 100 лв. за тези, които ги обитават, поясниха от Студентския съвет на великотърновското висше учебно заведение.
В началото на месеца студентските съвети на ВТУ и Русенския университет изпратиха общо становище до отговорните институции с молба за 50 % намаление на наемите в студентските общежития в Русе и В. Търново, но отговор все още няма.
Припомняме, че на 29 януари се проведе онлайн работна среща на представители на различни университети в страната. На нея се обсъдиха предстоящите промени в Наредбата за ползване на студентските столове и общежития. Студентите коментираха всички изменения на текстовете и добавиха нови предложения. В обсъждането бяха засегнати важни въпроси за възможността студентите в задочна форма на обучение да ползват общежития; за начините на разпределение на свободните места в студентските общежития от страна на настанителните комисии; фиксиране на процент за базова стойност на едно хранене в студентските столове; възможности за контрол върху посещението и използването на студентските столове от лица, които не притежават студентски статус; разпределение на държавната субсидия за храноден; създаването на централизирана база данни за цялата страна (софтуер), която да отчита информация относно хранещите се в студентските столове и пребиваващите в студентските общежития и други важни теми, поясниха от Студентски съвет на ВТУ.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново