Над 9400 деца тръгват на училище и на детска градина от есента

Публикувано на чт, 12 авг. 2021
371 четения

Общо 6735 ученици са подали директорите на училищата в община В. Търново като заявка за започване на новата учебна година. Това са с 38 ученици повече спрямо учениците по бюджета към 1 януари 2021 г. Броят на паралелките е с 2 повече – 321. Както всяка година, най-много са учениците в най-голямото общинско училище от 1-ви до 12 клас – СУ “Емилиян Станев”, където тази година те ще са 1426. То е следвано от двете големи основни училища “Бачо Киро” и “Св. Патриарх Евтимий” с по над 850 ученици и двете гимназии ПМГ “В. Друмев” и ПЕГ “Д-р Асен Златаров”, които са с по повече от 670 гимназисти. След тях се нареждат СУ “Вела Благоева” и ОУ “П. Р. Славейков”. Спортното училище “Георги Живков” стартира учебната година с над 270 ученици, разпределени в 14 паралелки с отделни видове спорт.
“За всички училища във В. Търново тази година, а и като тенденция от няколко години насам, районирането изигра важна насочваща роля за родителите. Съществуваше вариант те да кандидатстват и във всяко друго избрано от тях училище, при положение че там имаше незаети места. Тази година беше първата, в която беше приложено и районирането чрез електронен прием. И трите класирания преминаха спокойно, а родителите се ориентираха бързо в електронната система”, посочи Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново. Тревожна обаче остава ситуацията в пет учебни заведения извън В. Търново. Под санитарния минимум от 50 ученици са училищата в Церова кория, Леденик, Балван, Водолей и Самоводене, като там се очертават маломерни и слети паралелки, допълни Игнатова.
По инициатива и с подкрепата на “Ротари клуб Велико Търново”, Община В. Търново и ръководстовото на СУ “Георги С. Раковски” успяха да въведат от есента в една паралелка обучение по метода Монтесори. Двете учителки на децата в първи клас са преминали подготвителния курс, стаята е обзаведена и вече има записани 15 ученици.
Това е много обнадеждаващо след успешния старт на Валдорфската педагогика в предучилищното възпитание в ДГ “Кирил и Методий”, където тази година ще има и втора група, припомни Игнатова. При частните училища новото е, че Американският колеж тази година прави прием за ученици в 5 клас, а ЧНУ по изкуства “Димитър Екимов” в Русаля започва с 24 ученици, разпределени в 6 паралелки.
Следващата тема, която ще бъде предложена на вниманието на общинските съветници, е откриването на втора професионална паралелка в Природо-математическата гимназия. Тя е “Системно програмиране”, която е надградена към “Приложно програмиране”. Тя е от списъка на STEM професиите. Приемът се осъществи още на първо класиране,което показва голям интерес и към двете професионални паралелки. Така е и при професионалните паралелки в СУ “Емилиян Станев” – “Графичен дизайн”, в СУ “Владимир Комаров” – “Автоматизирани системи”, и в ПХГ “Кирил и Методий”, където има една професионална паралелка с две професии – “Лаборант” и “Изпълнител на термални процедури”.
Предучилищната подготовка в училищата няколко поредни години бележи спад. Тази година ОУ “Д-р Петър Берон” в Дебелец не заявява прием за такава поради липса на желаещи.От есента 4-годишните деца ще бъдат обхванати в задължителната предучилищна възраст, което решение вече бе прието, припомни Игнатова.
Учебната година за детските градини ще започне с 2692 деца. Справките показват, че те са с 18 повече спрямо децата към 1 януари 2021 г. С три групи стартира новата детска градина “Шареният замък”, където вече са записани 52 деца, но се очаква те да станат и повече до края на месец август. Там се оформят две първи групи и една смесена, която по-скоро ще е с преобладаващ брой деца за втора група.
Във В. Търново работи едно общинско общежитие “Колю Фичето”, където приемът е за 79 ученици и към него има особено голям интерес. Действащо е и общежитието към Спортно училище “Георги Живков”, където има 120 места. Там вече са записани 114 деца, предимно ученици на училището.
На вниманието на общинските съветници ще бъде предложено и включване на някои детски градини и училища в списъка на защитените. Предложението е за ОУ “П. Р. Славейков” и ДГ “Детски свят” в Церова кория, защото само те отговарят на условията за това. Те са предложени и за средищни , заедно с училищата в Дебелец, Балван и Килифарево.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново