Над 75 участници от 23 държави пристигат за Летния семинар във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Публикувано на пн, 12 юли 2021
55 четения

Над 75 участници от 23 държави на 2 континента пристигат във Велико Търново, за да се включат в 44-тия Международен летен семинар по български език и култура. Той ще се проведе от 12 юли до1 август във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Това е едно от най-големите събития на висшето учебно заведение в старата столица и най-големият форум с международно участие във вуза.
Участниците в семинара по традиция са предимно студенти, преподаватели, докторанти, преводачи, учители, специализанти и други, които идват да усъвършенстват българския си език или да научат нещо ново за него и нашата култура и цивилизация. Най-много са представителите на Полша – 10, от Италия идват 9 участника, от Германия – 7, от Русия и Румъния по 6, от Гърция – 5, от Сърбия – 4, и т. н. Най-младата участничка е 18-годишната Мария Олексюк от Украйна, а най-възрастният – Уолтър Елиът от Англия e на 70 години и идва за 11-и път. За девета година пристига Войтек Скрибшак от Полша, като поредно участие записват също Томас Тракателис от Гърция , Душко Кръстевски от Северна Македония и др.
“Миналата година само ВТУ успя да проведе такова голямо събитие присъствено и останахме здрави – и преподавателите, и участниците, и всички, които се грижихме за тях. Много се надявам тази година да повторим този успех. Някои от тези хора ще дойдат за пореден път в България, но други желаещи няма да могат да пристигнат по различни причини”, каза проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.
Програмата на семинара включва практически обучения по български език и няколко специализирани семинара, съобразени с интересите на участниците: съвременен български език; съвременна българската литература, българско изобразителното изкуство; съвременно българско кино; български фолклор; история и култура на България. В рамките на семинара участниците ще изучават български песни и народни танци. По традиция са предвидени и екскурзии, които ще запознаят гостите с красотата на българските градове и села. Последните дни от семинара ще бъдат на Българското черноморие в курортен комплекс Албена, уточняват организаторите от Великотърновския университет.
Международният летен семинар по български език и култура се организира от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” с подкрепата на Министерството на образованието и науката и със съдействието на Община Велико Търново. Основната цел на семинара по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново