Над 700 първокласници прекрачиха училищния праг в община В. Търново

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
968 четения

Над 700 първокласници прекрачиха училищния праг в община В. Търново на днешния 15 септември. Новата учебна година беше открита първо в ОУ „Бачо Киро“ в старата столица, където удари 50-ят юблиеен школски звънец. На откриването присъства кметът инж. Даниел Панов, който отправи своя поздрав към учениците, учителите и родителите с пожелание за успешна и ползотворна учебна година. Поздрав към всички отправи и директорът на училището Владимир Николов.
По традиция кметът на старата столица се включи в празничната програма на още няколко училища. Сред тях бе и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, където в двора на училището се събраха учениците от първи и пети клас. Празничната програма започна с изпълнение на химна на Република Бъглария и издигане на трибагреника, което беше поверено на Теодор Тодоров, ученик от 7 а клас – лауреат на международното математическо състезание „Знам и мога“, носител на редица отличия от национални и международни състезания по математика.
„Скъпи първокласници, всички ние – по-големите, се връщаме към онези незабравими спомени, които остават за цял живот. Това са първият училищен звънец, първият учител, който ни въвежда в класната стая и държи ръката ни докато пишем ченгелчета, лулички и букви. Бъдете любознателни и попивайте всичко онова от вашите учители, които ще ви преподават. А резултатите, които ще ни носите са гордост не само за вашите учители и родители, но и за всички нас в Община В. Търново“, заяви кметът инж. Даниел Панов. Той благодари на учителите, които въпреки всички трудности през последните две учебни години, не спират да бъдат отдадени на своето призвание. „Постигнатите отлични резултати на олимпиади и състезания издигнаха имиджа на В. Търново в областта на просветата и образованието. Поклон пред Вас и вашата благородна професия, която сте избрали. Благодарим ви за това, че учите на родолюбие бъдещето на В. Търново – нашите деца“, каза още кметът инж. Даниел Панов.
Сред официалните гости бяха още Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, Калина Широкова – общински съветник, Мина Илиева – главен секретар в Общината, проф. дн Венка Кутева – Цветкова, председател на Обществения съвет към ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и др.
„За втора поредна година 15 септември е различен. Различен е и нашият пранзик. Въпреки строгите мерки от ковид пандемията сме се постарали да ви поднесем нови изненади, за да остане този празник незабравим за вас – най-малките ученици“, заяви директорът на училището Иваничка Петкова. А на петокласниците пожела да бъдат активни, да учат и да се включват в олимпиади, състезания и занимания по интереси, за да продължат да разнасят славата на училището. „Помнете, че евтимиевците са първи в града“, каза още Иваничка Петкова.
Най-голямото училище в общината – СУ „Емилиян Станев“, също посрещна част от своите възпитаници с празнична програма. На нея отново присъства и кметът инж. Даниел Панов, който пожела на учениците да бъдат будни и да попиват всички знания от своите учители. „Уважаеми родители, на вас искам да благодаря, че възпитавате бъдещето на България в дух на родолюбие и семейни ценности. Бъдете техни верни приятели, подкрепяйте ги както досега и съпреживявайте техните емоции от училище, котио ще споделят с вас“, заяви инж. Даниел Панов. Приветствие към учениците и своите колеги отправи и дирекотър на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска, която им пожела успешна учебна година.
От Община В. Търново за поредна година отчитат увеличение на броя на учениците. В училищата на общинска издръжка ръстът е над 7 % спрямо предходната учебна година, като в тях се обучават близо 7300 деца и младежи. С гимназистите от петте професионални гимназии – по икономика, по строителство, архитектура и геодезия, по туризъм, по електроника и по моден дизайн, в общината се обучават общо над 8800 ученици.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново