Над 6000 занаятчии и фермери се очаква да се включат в платформата “Fair deal”

Публикувано на пт, 14 Февр. 2020
194 четения

Над 6000 занаятчии и фермери от страната се очаква да се регистрират в онлайн платформата “Fair deal”, разработена от Община В. Търново. Заедно с колегите им в съседна Румъния се очаква техният брой да достигне над 9000 души. Платформата бе създадена по проект за улеснен достъп между търговците, предлагащи уникални занаятчийски продукти и храни, с купувачите. Той се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния Interreg, съвместно с Асоциация „Диманш”, Двустранната българо-румънска търговска камара и Национален театър „Марин Сореску” в Крайова. Общата стойност на проекта е 950 000 лв., като за В. Търново, която е водеща организация, сумата е в размер на 630 000 лв., уточни Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми”.

“FairDeal дава възможност за развитието на малкия и средния бизнес на територията на всяка община в трансграничния регион България – Румъния. Също така насърчава самостоятелната заетост, трудовата мобилност и надомната работа, обясниха авторите на платформата. Тя бе отворена за регистрация на 28 януари и в нея всеки може безплатно да направи собствен профил и да предложи даден продукт, обясни Павел Христов, ръководител на проекта. Софтуерът е на български, румънски и английски език, към него има ръководства и необходимите защити.

Разработката е съгласувана с националните и международни законодателства, както и с НАП, за да се избегнат нередности в процеса на прякото договаряне между производителите и клиентите. Организирани са няколко обучения, а на 20 февруари предстои цялостната презентация на продукта във В. Търново.

Освен онлайн мрежата, по проекта са построени 38 павилиона, които дават възможност на производителите и занаятчиите да представят своята продукция в различни базари и изложения от двете страни на река Дунав. Като водеща организация Община В. Търново осигурява и дистанционно обучение за работа с платформата. Провеждат  се безплатни онлайн обучения и курсове чрез профила info@fairdeal.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново