Над 60 зрелостници от В. Търново станаха студенти в чужбина

Публикувано на ср, 13 Ное. 2019
366 четения

Над 60 абитуриенти, които тази година завършиха училищата във В. Търново, са избрали да станат студенти в елитни университети в чужбина, показа проучване на “Янтра ДНЕС”. Зад граница избират да следват най-вече възпитаниците на Езиковата гимназия и на ПМГ “Васил Друмев”.
24 от зрелостниците на ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” са приетите във висши учебни заведения извън България. Осем от тях са във Великобритания, 7 в Германия, четирима са в Испания и трима в Холандия. Двама от завършилите са предпочели да се реализират в Русия и Румъния. Най-често избираните специалности в чуждите университети са компютърни технологии и програмиране, изкуства и мода, бизнес и икономика, администрация и управление, медицина и фармация, технически специалности и др. Момичето, прието в руския университет, ще изучава астрономия, сподели директорът на Езикова гимназия Смилена Тодорова.
По традиция около 20 абитуриенти от Природо-математическата гимназия също следват зад граница.
31 % от възпитаниците на Американски колеж “Аркус” са предпочели да продължат образованието си в чужбина, информира зам.-директорът на училището Илиян Йорданов. Това означава, че от всички 29 випускници на частното училище, девет следват в престижни световни вузове. Сред тях е и най-добрият български плувец Антъни Иванов, който стана студент в САЩ.
СУ “Емилиян Станев” също има петима абитуриенти, напуснали пределите на страната, за да получат образование извън България. Трима от тях са предпочели Русия, а двама – Холандия, уточни зам.-директорът Антоанета Палангурска.
По един възпитаник на СУ “Вела Благоева”, Старопрестолната гимназия по икономика и Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” също са започнали обучението си в чуждестранни вузове. Ирен Дудрекова от Старопрестолната гимназия е приета в Национален изследователски университет “Висша школа по икономика” в Москва, а Лъчезар Лазаров от “Вела Благоева” е продължил образованието си в Университет на планините и островите в Шотландия.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново