Над 3400 изпълнители идват на Старопланински събор 2019

Публикувано на пн, 6 май 2019
490 четения

Над 3400 изпълнители от цяла България пристигат във Велико Търново, за да участват в XXIII Старопланински събор “Балкан фолк 2019”. Събитието ще се проведе от 9 до 19 май на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“. Докато продължава фестивалът „Балкан фолк“, в старопрестолния град ще се проведат и Десетият национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2019“ и IV Световната купа по фолклор.

Официалното откриване на Старопланинския събор ще бъде на 10 май от 19 ч. Гражданите и гостите на Велико Търново ще могат да се насладят на богата музикална и танцова програма, разкриваща фолклорното разнообразие на всички етнографски области в концертните вечери на 10, 11 и 12 май. Официалното закриване ще се проведе на 18 май с традиционен галаконцерт. Във фолклорния форум участие ще вземат близо 200 вокални групи, танцови състави, фолклорни ансамбли, клубове за народни хора, групи за стари градски, популярни и естрадни песни, духови и народни оркестри, класически хорове и индивидуални изпълнители. Ако метеорологичните условия не са подходящи за осъществяване на програмата на откритата сцена, концертите ще се проведат на сцените на закрито  в Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”, в Големия салон на Община Велико Търново и в ДКС “Васил Левски”. Фолклорният форум се провежда с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.

Наградната система на Старопланинския събор „Балкан фолк“ включва грамоти, почетни знаци, лауреатски звания и предметни награди. Участниците в конкурсните програми на Националния шампионат и Световната купа по фолклор ще бъдат награждавани със златни, сребърни и бронзови медали в 9 категории и две възрастови групи, дипломи и номинации за Гран при. Носителят на Голямата награда Златен „Орфей“ и титлата Абсолютен национален шампион по фолклор за 2019 година ще получи и парична награда в размер на 1000 лв.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново