Над 2700 осветени яйца и парчета козунак бяха раздадени на великотърновци

Публикувано на пн, 29 Апр. 2019
187 четения

Велико Търново посрещна Възкресение Христово. Стотици жители и гости на града се събраха в катедралния храм „Рождество на св. Бородица”, за да уважат пасхалното богослужение, да се помолят за здраве и да си вземат от Благодатния огън. Заедно с тях бяха кметът на старопрестолния град Даниел Панов и неговото семейство. Крепостта “Царевец” остана затворена заради падналия дъжд и гръмотевичната буря над града.

Христовото възкресение настъпи със звън на всички църковни камбани, а службата бе отслужена от великотърновския митрополит Григорий и свещеници. Думите „Христос воскресе” бяха произнесени на пет различни езика.

„На Великден ликуват доброто, вярата, надеждата, любовта. Непреходните и вечни духовни ценности надделяват над злободневието и материализма. Животът винаги стои по-високо от смъртта, че светлината, любовта и добротата осмислят света.

Нека следваме вечния завет на Иисус Христос – да бъдем добронамерени в мислите и действията си, да помагаме на хората в нужда и беда, да живеем с любов в сърцата си. Това са вечните ценности – християнски и български. Пожелавам ви светъл, озарен и благословен Великден! Нека се поздравяваме с думите „Христос воскресе“ и през следващите четиридесет дни – така, както повелява канонът”, обърна се към хората Даниел Панов.

По традиция, на Великден бе отслужена и литургия за Второ Възкресение. Тя се състоя в храма „Възкресение Христово”, изграден в подножието на квартал „Бузлуджа”. Много великотърновци, заедно с кмета Даниел Панов запалиха свещички за здраве. Службата отново ръководи митрополит Григорий.

Над 2700 осветени яйца и парчета козунаци бяха осигурени за  жителите и гостите на Велико Търново, уважили отбелязването на Възкресение Христово. Жестът бе от няколко местни фирми.

Подарък за всички бе прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, която бе излъчена в 21,00 ч. в неделната великденска вечер.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново