Над 160 000 гости посрещнаха на Събора на овцевъдите

Публикувано на пн, 13 май 2019
459 четения

Над 160 000 души посетиха в трите дни Осмия национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир. Рекорден брой гости е имало в събота – около 80 000 души. Чевермета, гайди, нестинарски танци, фолклорни изпълнения, овчарска надпревара по ръчно доене и стрижба бяха само част от богатата програма на изложението. По традиция съборът бе открит с изпълнения на самодейния кукерски състав от Калугерово и на емблематичния оркестър “101 каба гайди”. След символичното прогонване на злите сили от калугеровите джумали и изпълненията на родопските гайди, 5-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента “Когато бях овчарче” по едноименното стихотворение на Иван Вазов.
“За поредна година ние представяме този отрасъл по нетрадиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители в рамките на три дни. Т.г. имаме гости от 18 държави от Азия и Европа. Надявам се с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави от цял свят”, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
Приветствия към посетителите отправиха кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, като символичен домакин на събора, и зам.-министърът на земеделието и храните д-р Янко Иванов. “Днешното изложение се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на земеделието, което създава благоприятна нормативна среда за развитие в съответствие на действащото национално и европейско законодателство и осигурява възможности за подпомагане”, заяви зам.-министърът. Той припомни, че овцевъдството е един от приоритетите на МЗХ и през 2019 г. ЕК е одобрила помощ за млекопроизводителите в България в размер на 3,5 млн. лв. Освен това са отделени 2,5 млн. лв. за изграждане на кланически пунктове, като целта е повишаване на доходите и жизнения стандарт на родните земеделски стопани, каза още д-р Янко Иванов.

Димящи скари и чевермета
привличаха малки и големи

Цвърчащите скари, ароматни мезета, чевермета и суджуци бяха сред най-търсените кулинарни изкушения. Както всяка година имаше и курбан, приготвен от фермера овцевъд Димитър Вършилов от с. Брестник, който гледа животни повече от 45 г. Той е прочут с приготвянето на хайдушката рецепта агне в трап.
Над 200 изложители се включиха в тазгодишното издание на събора – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. Мотото на изложението бе “Българските храни от български суровини”, чиято цел е да насърчи консумацията на продукти от родни производители. Всеки щанд предлагаше дегустация на традиционни храни, като ръчно правен кашкавал от краве мляко, кашкавал с боровинки, пикантен или с билки, с трюфели и манатарки, както и продукти от козе и овче мляко. Натурално кисело мляко, кефир и домашно масло също можеха да се опитат и закупят директно от производителите. Натурален мед, билкови мехлеми и биовина от арония, малина и череша се радваха на голям интерес. Родопският майстор на сирене и кашкавал от смолянското село Бориково Салих Пашов пък демонстрираше как се прави бито сирене по рецепта отпреди 500 години.
В алеята на занаятите бяха изложени различни произведения за бита, като кожарски и кожухарски изделия, ножове и различни сечива, грънчарство, изделия на сарачи и дърводелци, носии, звънци, чанове и хлопки и др. Сред най-атрактивните участници бяха Здравко и Пламена Гицови, които посрещаха посетителите, облечени в народни носии. Двамата участваха в събора за първи път и предлагаха автентични народни носии от Ямболския край както ежедневни, така и празнични.
Майстор Атанас Георгиев от варненското градче Вълчи дол се включи в събора с ръчно изработени цървули и калпаци. По професия той е ветеринарен лекар, но от години съхранява традиционния занаят за обработка на кожа. Има майсторско свидетелство повече от 13 г., а работата му дава свободата да прави това, което харесва и му носи удовлетворение. “Интересът към изделията е основно от танцовите състави, но през последните години сякаш повече хора започнаха да се интересуват от фолклора. Започнаха да се обличат в народни носии за празници, за събори и фестивали. Само допреди 10 г. се смяташе за срамно. Но малко по малко интересът към българското се завръща”, категоричен е майстор Атанас Георгиев. Всичко, което изработва, прави на ръка. Изработва също чанти за гайди по стара технология. Споделя, че труден занаят няма, но най-важното е да се работи с удоволствие и без нерви. “Трудно е, докато го научиш занаята, после меракът сам те кара да работиш”, с усмивка споделя майсторът.
Десетки фермери от различни краища на страната участваха в събора, където можеха да се видят най-различни породи – Черноглава Плевенска, Старозагорска, Аваси, Асаф, Лакон, Мутон Шароле, Цигай, Каракачанска и др. Назми Маджар от варненското село Белоградец разказа, че е заложил на породите “Аваси” и “Асаф” и отглежда над 400 животни. Признава, че проблемите в сектора не са малко – най-вече липсата на работна ръка и ниската изкупна цена на млякото и месото, но вече 8 г. се занимава с животновъдство. “Малко фермери в България могат да разчитат на износ. Преди няколко месеца направихме износ за Египет и това беше. Така че търсим реализация само на родния пазар”, казва Назми Маджар.
Сред участниците бяха и представители на “ROM Selection”, обединяващо 180 животновъди от Централния масив във Франция. Сдружението управлява генетичната селекция и търговията с шест породи, включително “Бланш дю масиф сентрал”, която е най-разпространената във Франция заради високите месодайни и млекодайни качества.
Сред атракциите най-вече за децата бяха българските овчарски кучета и конете тежковози.
В събора се включи и Прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур” с три атрактивни спектакъла. Всеки, който искаше, можеше да се качи на кон и да изпробва силите си в стрелба с лък. Освен забавления край Петропавловския манастир бе и Пътуващото читалище “Бащино огнище”, където имаше беседи с интересни факти и събития от българската история, хайдушки игри и образователно състезание за деца “Познавам ли моята България?”.
В изложението се включиха и представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Азия, които на кръгла маса коментираха цифровизацията на сектора и предизвикателствата пред младите фермери.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново