Над 1500 снимки и документи представят историята на театралното дело във В. Търново

Публикувано на пн, 7 авг. 2017
439 четения

Иван Митев и Георги Василев са работили 6 години над
“Хроники от едно театрално столетие 1870-1970”

Над 1500 снимки, афиши и факсимилета от ценни документи, свързани с историята на театралното дело във Велико Търново, са събрани в уникален албум. В него са включени любопитни и достоверни факти за създаването на първите театрални постановки в старата столица, както и за личности, допринесли за утвърждаването на театралния жанр у нас. На страниците на сборника могат да се видят копия от първия театрален вестник, издаван в града. Любопитни са и фотосите на Търновград, предоставени от частни колекционери, благодарение на които може да се проследи как се е променял старопрестолният град през последните век и половина.
Книгата носи името “Хроники от едно театрално столетие 1870 – 1970”. Тя е плод на шестгодишните проучвания на актьора от МДТ “Константин Кисимов” Иван Митев и на режисьора гл.ас. д-р Георги Василев, който е и научен консултант на изданието. Луксозното издание е подготвено за печат от търновското издателство “Фабер”.
Албумът е структуриран като справочник, а в него може да се проследи какво интересно се е случило в културния живот на Търново всеки ден от годината. “Постарали сме се да включим по три важни събития през годините, станали на съответната дата. С помощта на общинската служба ГРАО и директора на търновския музей д-р Иван Църов издирихме датите на раждане и смърт на някои от големите артисти, свързали живота си с нашия град. Иван Панайотов пък любезно предостави колекцията си от картички, по-голяма част от които също са намерили място в нашата книга”, сподели Иван Митев.
“Оказва се, че Търново е най-театралният град в България. Дори в годините на войните театърът не е преставал да работи и да прави нови спектакли. За търновци театърът е бил истинско събитие. Интересното е, че в почти всеки дом в старата столица е живеел поне по един актьор”, обяснява Георги Василев.
Двамата са успели да издирят учредителите на театралното дело в старата столица, които се събират за първи път през далечната 1869 г. Сред тях са местните интелектуалци Димитър хаджи Павле Иванов, Никола Златарски, Петър Гюмюшев, Никола Кабакчиев, Петър п. Димов, Джорджо Момчев. Те са и сред артистите в първото любителско представление “Позорището Геновева”, изиграно на 14 март 1870 г.
В Търново са правени пет опита за създаване на професионален театър, разказва звездата на МДТ. Първият е учреден през 1889 г. в читалище “Надежда” и носи името Професионален драматичен театър “Основа”. Негов директор и режисьор е Антон Попов. Вторият опит е на Константин Сапунов от известната търновска фамилия на Миларовите. През 1911 г. Матьо Македонски – известен български актьор, режисьор и театрален деец, също създава професионален театър в старата столица. През 1925 г. търновският артист Владимир Николов става пръв директор и режисьор на Окръжния народен театър. Александър Хаджихристов пък е създател на първия камерен театър “202” през 1968 г. Малцина знаят, че е негова идеята за спектакъла “Звук и светлина” на крепостта “Царевец”.
Редица исторически личности и известни възрожденци също присъстват с кратки биографии в книгата. За тях никой дори не е предполагал, че са свързани с театралния живот на Търново, усмихва се Иван Митев. Сред тях са генерал Иван Фичев, капитан Коста Паница, Иван Славейков, който по-късно става председател на Народното събрание. И тримата са играли в любителската театрална трупа при читалище “Надежда”.
“Възстановили сме всички представления на професионалния театър във Велико Търново от 1952 г. насам, като досега сме събрали над 6000 снимки и афиши от представления. Ако трябва да съберем всички актьори, които са играли на търновска сцена, площадът пред Царевец ще се окаже тесен да ги побере”, твърди Жоро Василев.
Оказва се, че през Търново са минали редица знакови артисти и гениални български режисьори. Сред актьорите, играли на търновска сцена, са Васил Банов, Стефка Берова, Хиндо Касимов, Клара Армандова-Барух, Пейчо Драгоев и др. Спектакли в старата столица са създавали режисьорите Недялко Ковачев, Никола Шиваров, Симеон Шивачев, Вили Цанков, Димитър Стоянов, Теофана Преславска, Йосиф Венков, Младен Киселов, Крикор Азарян, Маргарита Тихинова и др.
В албума могат да се видят биографии и снимки на всички търновски артисти, родени през XX век.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново